Σρι Λάνκα: Εκατοντάδες νεκροί κι αγνοούμενοι από τον μουσώνα

Gazzetta team
Σρι Λάνκα: Εκατοντάδες νεκροί κι αγνοούμενοι από τον μουσώνα
Τουλάχιστον 92 νεκροί και 110 άνθρωποι είναι αγνοούμενοι από τον μουσώνα που έπληξε τη χώρα.

Οι καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύουν τους μουσώνες στη Σρι Λάνκα προκάλεσαν πλημμύρες και κατολισθήσεις που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 92 ανθρώπων ενώ άλλοι 110 αγνοούνται, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης καταστροφών (DMC) περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα νότια και τα δυτικά της χώρας.

"Ο μουσώνας ξεκίνησε μια μια πολύ σφοδρή βροχόπτωση. Υπάρχουν ζώνες στις οποίες δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε αλλά οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι σε εξέλιξη" είπε στους δημοσιογράφους ο Ντουνές Γκανκάντα, ο υφυπουργός Διαχείρισης Κρίσεων.

Μεταξύ των 92 θυμάτων είναι και ένας στρατιώτης που έπεσε από ελικόπτερο και σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να βοηθήσει έναν χωρικό.

Από την καταρρακτώδη βροχή καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια και δρόμοι. Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να παράσχουν βοήθεια στα αποκομμένα χωριά. Η πολεμική αεροπορία προχώρησε επίσης σε πολλές επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων που είχαν καταφύγει στις στέγες των σπιτιών τους για να γλιτώσουν.

Οι περισσότερες καταστροφές έχουν αναφερθεί στη Ρατναπούτρα, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο, όπου ο ποταμός Κάλου υπερχείλισε.

Η Σρι Λάνκα έκανε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, στις γειτονικές χώρες και τα Ηνωμένα Έθνη. Η Ινδία ανταποκρίθηκε ήδη και ένα πρώτο ινδικό πλοίο αναμένεται να φτάσει αύριο στο Κολόμπο.

Οι φετινές βροχές είναι οι πιο καταστροφικές για τη χώρα από τον Μάιο του 2003. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 250 άνθρωποι και 10.000 σπίτια καταστράφηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ