Στην πορνεία 7.000 Ελληνίδες για 5 και 10 ευρώ

Gazzetta team
Στην πορνεία 7.000 Ελληνίδες για 5 και 10 ευρώ
Από τους 350 οίκους ανοχής που λειτουργούν σήμερα, μονάχα δύο έχουν την απαραίτητη άδεια.

Περισσότερες από 18.000 είναι οι ιερόδουλες, εκ των οποίων το 40% Ελληνίδες, που εκδίδονται στη χώρα μας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για μόλις πέντε ή δέκα ευρώ. Την ίδια στιγμή, από τους 350 οίκους ανοχής που λειτουργούν σήμερα, μονάχα δύο έχουν την απαραίτητη άδεια.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε χθες ο καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Λάζος κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα «Η εργασία στο σεξ στην Ελλάδα: Η πραγματικότητα και οι προοπτικές».

«Καλούμαστε σήμερα να επιλύσουμε ένα σύνθετο πρόβλημα, το οποίο ενισχύεται σημαντικά από την οικονομική κρίση, περισσότερο δε από την προσφυγική κρίση, η οποία επιβαρύνει σημαντικά μία ήδη δύσκολη κατάσταση στη χώρα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στην ημερίδα η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας και το AIDS Healthcare Foundation Europe και τόνισε ότι «είμαστε αντιμέτωποι με τα θέματα της βίας, της εμπορίας, του εξαναγκασμού και της εκμετάλλευσης ανθρώπων. Πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες συνδέονται με τη βία σε όλες τις εκφάνσεις της».

Επισήμανε ότι έχει πραγματική αξία η προσφάτως συγκροτηθείσα Ομάδα Διαχείρισης Έργου από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, «προκειμένου να σχηματιστεί το πλαίσιο που θα προστατεύει αδύναμες κοινωνικές ομάδες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και μέλη της LGBT κοινότητας, από τη βία και την εκμετάλλευση της πορνείας» και πρόσθεσε ότι «δεν αρκεί μόνο η μελέτη του Ολλανδικού ή του αντίστοιχου Σουηδικού μοντέλου για την αποτελεσματική νομοθέτηση αυτών των κρίσιμων κοινωνικών θεμάτων. Πρέπει να συμπεριλάβουμε στην εξίσωση όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες. Το ιδιαίτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο που αντανακλάται σε κάθε εθνική νομοθεσία, τη διάκριση ανάμεσα στην εργασία στο σεξ και την παράνομη διακίνηση και εκμετάλλευση ανθρώπων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Λάζος το 2015 ο αριθμός των εκδιδομένων άγγιξε τις 17.000, υπάρχει μεγάλη ανανέωση πληθυσμού στις εκδιδόμενες ενώ καταγράφονται δύο κατηγορίες,

α) εκείνες οι κοπέλες που έχουν ήδη εκδοθεί και επανεκδίδονται και

β) οι καινούριες εκδιδόμενες.

Ο κ. Λάζος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των τρανσέξουαλ, που σύμφωνα με δικά του στοιχεία ανέρχονται στα 300-320 άτομα και γίνονται καθημερινά θύματα ξυλοδαρμών, κακοποίησης και άγριων επιθέσεων. Επιπλέον παρατηρήθηκε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μεγάλα τμήματα της πορνείας φεύγουν από το κέντρο της Αθήνας. Όσον αφορά στην εθνικότητα των εκδιδομένων το 35-40% είναι Ελληνίδες, περίπου το 45% είναι από Βαλκανικές χώρες, ενώ υπάρχει και ένα 5-6% που κατάγονται από την Αφρική.


Πηγή: newsbeast.gr