Για 30 χρόνια θα ταλαιπωρούνται από τον ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι

Gazzetta team
Για 30 χρόνια θα ταλαιπωρούνται από τον ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι
Το παραδέχτηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Αν. Τάγαρης απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.

Την εκτίμηση ότι τα λάθη στα μητρώα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασφαλισμένους, από την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος του νέου Ταμείου, θα συνεχίσουν να εμφανίζονται για τα επόμενα 30 χρόνια, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Αν. Τάγαρης. Πρόκειται για την εταιρεία που έχει σηκώσει το βάρος της μηχανογράφησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα και η παραδοχή έγινε από τον κ. Τάγαρη έπειτα από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Να σημειωθεί ότι από την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος μητρώου του ΕΦΚΑ, χιλιάδες ασφαλισμένοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με λάθη στα στοιχεία τους. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», άλλα ήταν απλά, όπως μια διαφορά στη διεύθυνση κατοικίας ή στο τηλέφωνο επικοινωνίας, άλλα ήταν πιο σύνθετα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η ταλαιπωρία, καθώς αριθμοί μητρώου εξαφανίστηκαν και κατά συνέπεια χάθηκαν ένσημα. Προβλήματα υπήρξαν και με τα μητρώα των αυτοαπασχολουμένων, με αποτέλεσμα πολλοί συνταξιούχοι να λάβουν ειδοποιητήριο για εισφορές, ενώ επαγγελματίες ακόμη περιμένουν τα δικά τους ειδοποιητήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μητρώο ΕΦΚΑ δεν μεταφέρθηκαν τα στοιχεία από την πιο πρόσφατη ενημέρωση των ανά ταμείο μητρώων, αλλά κάποια προγενέστερη, άγνωστης ημερομηνίας. Πολίτες ανακάλυπταν ότι ο Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένου τους (ΑΜΑ) έχει «εξαφανιστεί» ή ότι το σύστημα εμφανίζει στοιχεία διαφορετικού προσώπου. Κάποιοι που είχαν 2 ΑΜΑ ανακάλυψαν ότι ο ένας εκ των 2 δεν υπάρχει πλέον, ενώ ακόμη και μετανάστες που πρέπει να ανανεώσουν την κάρτα παραμονής τους, δεν βρίσκουν τα ένσημά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τάγαρη, επιχειρήθηκε ένα «τιτάνιο έργο», όμως λάθη και περιπτώσεις που δεν έχουν ενοποιηθεί σωστά τα στοιχεία θα εμφανίζονται για τα επόμενα 30 χρόνια. «Δεν υπάρχει περίπτωση να εκκαθαριστεί και να υπάρχει σωστό μητρώο 100%, όταν τα δεδομένα από τα οποία προέρχεται, είναι από μόνα τους μη ποιοτικά δεδομένα» παραδέχθηκε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε σηκώσει το χαλάκι» και ό,τι στραβό υπήρχε από κάτω σε ένα Ταμείο, ήρθε κι ενώθηκε με άλλα στραβά που υπήρχαν στα άλλα Ταμεία.

Ο κ. Τάγαρης απάντησε και στο ερώτημα του κ. Μηταράκη σχετικά με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016 στους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμώντας ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Οκτωβρίου. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι ο διαγωνισμός για την εκκαθάριση ολοκληρώθηκε, υπάρχει πλέον ανάδοχος εταιρεία, δεν έχει όμως ακόμη υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών με βάση το εισόδημα του 2016 θα πληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του αφήνει να εννοηθεί ότι κάποιο λάθος υπήρξε στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος, καθώς σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ το Δημόσιο ως εργοδότης κατέβαλε στο Ταμείο για τους δημοσίους υπαλλήλους της κεντρικής διοίκησης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ από 1/1/2017 το ποσό των 84,5 εκατ. ευρώ, έναντι συνολικής ετήσιας υποχρέωσης 340 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, επισημαίνει, ότι για το ίδιο διάστημα ο προϋπολογισμός του Ταμείου εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα άνω των 100 εκατ. ευρώ.


Πηγή: protothema.gr