Το «εξωφρενικό και λυπηρό» μήνυμα του Τραμπ στο βιβλίο αναμνήσεων του Ολοκαυτώματος (pic)

Gazzetta team
Το «εξωφρενικό και λυπηρό» μήνυμα του Τραμπ στο βιβλίο αναμνήσεων του Ολοκαυτώματος (pic)
To μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ στο βιβλίο επισκεπτών στο ισραηλινό μνημείο για το Ολοκαύτωμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη, λόγω του απλοϊκού ύφους και της χαλαρής προσέγγισης με την οποία προσέγγισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επίσκεψη σε ένα πανανθρώπινο μνημείο.

Ακολουθώντας πιστά το χαρακτηριστικό του τρόπο, το μήνυμα που άφησε ο Τραμπ στο Yad Vashem ήταν γεμάτο από ενθουσιώδη επίθετα και, τουλάχιστον σε σύγκριση με του μήνυμα του προκατόχου του, ήταν αρκετά σύντομο. Έχει λιγότερους από 140 χαρακτήρες – έτσι θα μπορούσε πολύ εύκολα να γραφτεί και σε ένα tweet, ενώ δεν ανέφερε καν το Ολοκαύτωμα.

«Είναι μεγάλη τιμή να είμαι εδώ με όλους τους φίλους μου» έγραψε. «Τόσο εκπληκτικό + δε θα το ξεχάσω ποτέ».

Πολλοί ήταν φυσικά, αυτοί που σχολίασαν το μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας μάλιστα τις λέξεις «εξωφρενικό» και «λυπηρό».

«Το σημείωμα που άφησε ο Τραμπ στο μνημείο του Ολοκαυτώματος του Ισραήλ μοιάζει με αυτό που θα έγραφε κάποιος στο ετήσιο βιβλίο του σχολείου για κάποιον που δεν τον ξέρει καλά» έγραψε ένας δημοσιογράφος με έδρα τις ΗΠΑ.

Άλλοι χρήστες του Twitter συνέκριναν το σημείωμα του Τραμπ με αυτό του πρώην προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, που επισκέφθηκε το μνημείο κατά την πρώτη του προεδρική εκστρατεία το 2008. Το μήνυμα του Ομπάμα ήταν πολύ μεγαλύτερο και μίλησε για τη σημασία της απομνημόνευσης της ιστορίας του Ολοκαυτώματος και της ανθεκτικότητας του ανθρώπινου πνεύματος.

«Είμαι ευγνώμων στο Yad Vashem και όλους εκείνους που είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το αξιοσημείωτο ίδρυμα» είχε γράψει ο Ομπάμα. «Σε μια εποχή μεγάλου κινδύνου και υτπόσχεσης, πολέμου και διαμάχης, είμαστε ευλογημένοι που έχουμε μια τόσο ισχυρή υπενθύμιση της δύναμης του ανθρώπου για το μεγάλο κακό, αλλά και την ικανότητά μας να αναστηθούμε από την τραγωδία και να φτιάξουμε ξανά τον κόσμο μας. Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να έρθουν εδώ και να γνωρίσουν αυτή την ιστορία, ώστε να μπορέσουν να προσθέσουν τις φωνές τους για να βροντοφωνάξουν ‘ποτέ ξανά’. Και να θυμόμαστε πάντα εκείνους που έχασαν τη ζωή τους όχι μόνο ως θύματα αλλά και ως άτομα που βοήθησαν, αγάπησαν και ονειρεύτηκαν όπως εμείς και που έγιναν σύμβολα του ανθρώπινου πνεύματος».

Πάντως, ο πρόεδρος του μνημείου, Αβνέρ Σαλέβ, δήλωσε πως το σύντομο μήνυμα του Τραμπ δεν ήταν προσβλητικός και πως ο πρόεδρος είχε κάνει «πολύ σημαντικές» παρατηρήσεις πριν γράψει το σημείωμα.

«Άγγιξε όλα τα βασικά στοιχεία που έπρεπε» όπως το να θυμηθεί τα θύματα του Ολοκαυτώματος ενώ στάθηκε και στο κακό» δήλωσε στο ABC News ο Σαλέβ.

Πηγή: ethnos.gr