Αβραμόπουλος: Πρέπει να ενσωματώσουμε τους μετανάστες στην αγορά εργασίας

Gazzetta team
Αβραμόπουλος: Πρέπει να ενσωματώσουμε τους μετανάστες στην αγορά εργασίας
Την πρωτοβουλία «Employers together for integration» (μαζί με τους εργοδότες για την ένταξη) εγκαινίασε σήμερα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια του δεύτερου «Ευρωπαικού Διαλόγου για τις Δεξιότητες και τη Μετανάστευση», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Παρουσία προέδρων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών πολλών επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει τη δέσμευση να προωθήσουν την ένταξη των μεταναστών, όπως π.χ. οι IKEA, Deutsche Telekom, NCC, Accenture, B-post, Scandic hotels, ADECCO και Microsoft, καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών και οικονομικών φορέων, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας επισήμανε πως στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εφαρμοσθεί στην πράξη η ένταξη, καθώς και η διάδοση και η αξιοποίηση των καλών πρακτικών που διαθέτουμε στην Ευρώπη για την ενσωμάτωση μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Οπως είπε, ο ιδιωτικός τομέας στην Ευρώπη συμβάλλει ήδη σημαντικά στην ένταξη των μεταναστών. «Θέλουμε να χτίσουμε πάνω σ' αυτή τη συμβολή και να την πολλαπλασιάσουμε σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτοβουλία που εγκαινιάζουμε σήμερα αφορά στο μέλλον της Ευρώπης. Αφορά στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού και της συνοχής των κοινωνιών μας, αλλά και γενικότερα στην οικονομική μας δραστηριότητα» τόνισε ο επίτροπος, επισημαίνοντας πως με δεδομένο το ότι στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, πολλοί αιτούντες άσυλο θα τύχουν προστασίας και θα παραμείνουν στην Ευρώπη για κάποιο χρονικό διάστημα, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να αποτύχει η ένταξή τους.

AdTech Ad

«Χρειάζονται την υποστήριξή μας για την εκμάθηση γλωσσών, την εκπαίδευσή τους, την εξεύρεση εργασίας. Η ένταξη δεν είναι επωφελής μόνο για τους εκείνους που έχουν ανάγκη τη βοήθειά μας, που διαθέτουν νέες δεξιότητες και πρόκειται να συμβάλλουν για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην ευρωπαϊκή οικονομία» τόνισε κάνοντας λόγο για εμπόδια που παρουσιάζονται μέχρι στιγμής στη διαδικασία ένταξης των μεταναστών στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, η επιτυχής ένταξη είναι προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας, αλλά, όπως είπε, η επιτυχία της ένταξης δεν εξαρτάται μόνο από τις κυβερνήσεις. «Η ένταξη δεν ένα ζήτημα που αφορά μόνο στις κυβερνήσεις και τους μετανάστες. Είναι αναγκαία μια προσέγγιση που θα περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ο ρόλος των εργοδοτών είναι καθοριστικός σ' αυτή τη διαδικασία. Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας "Μαζί με τους εργοδότες για την ένταξη". Είναι θετικό το γεγονός ότι βρίσκονται πολλοί εργοδότες σήμερα, εδώ, μαζί μας, γιατί αποτελούν παράδειγμα όχι για τη χώρα τους μόνο, αλλά για όλες τις χώρες στην Ευρώπη» τόνισε ο Ελληνας επίτροπος καλώντας όλες τις εταιρίες ανεξάρτητα από το μέγεθός τους να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία από το Διαδίκτυο, να δηλώσουν συμμετοχή, να μοιραστούν καλές πρακτικές και να συμμετάσχουν σε επόμενες πρωτοβουλίες.

Απευθυμόμενος στα στελέχη των επιχειρήσεων, ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως προσβλέπει στη συμμετοχή τους, επισημαίνοντας πως η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. «Στόχος είναι η συμμετοχή στην πρωτοβουλία αυτή να πάρει τη μορφή "χιονοστιβάδας", και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να το πετύχουμε. Γιατί η ένταξη έχει σημασία» είπε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πως σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η προώθηση των προσπαθειών των εργοδοτών σε ολόκληρη την ΕΕ για την υποστήριξη της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στην αγορά εργασίας, αλλά και ευρύτερα.

Πηγή: insider.gr