Νέο χτύπημα από Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική

Gazzetta team
Νέο χτύπημα από Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική
Νέο χτύπημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών, λίγο πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους.

Νέο χτύπημα του γερμανού υπουργού Οικονομικών, λίγο πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup στο οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το θέμα του ελληνικού χρέους.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα είναι «αξιοσημείωτες». Συμπλήρωσε όμως ότι στόχος είναι να καταστεί η χώρα ανταγωνιστική, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο γερμανός υπουργός αντέδρασε μάλιστα και με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στη συνέντευξη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αντικαγκελάριου της Γερμανίας, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Σόιμπλε, «η Bundestag ψήφισε για το ελληνικό πρόγραμμα το 2015 και δεν μπορούμε να έχουμε ένα νέο πρόγραμμα τώρα». «Μια ελάφρυνση χρέους πριν το τέλος του προγράμματος θα απαιτούσε νέα εντολή από την Bundestag» τόνισε. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ στις Βρυξέλλες για ζητήματα που δεν επιτρέπεται υπό το γερμανικό δίκαιο» τόνισε.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε πως οι αγορές θα πρέπει να εμπιστευθούν την Ελλάδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναφέροντας το ΔΝΤ είναι συντηρητικό στις εκτιμήσεις του για την Ελλάδα, σε σχέση με την ευρωζώνη. «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση», σημείωσε.

Τόνισε πάντως ότι "είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα", προσθέτοντας ότι "δεν θα διαπραγματευθούμε στις Βρυξέλλες νέα μέτρα που θα απαιτούσαν ένα νέο πρόγραμμα".

Από τη μεριά του ο νέος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, μιλώντας γενικώς για την Ευρώπη, την ευρωζώνη και τη Γαλλία, υπογράμμισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού αλλά και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Reuters: Ο Μακρόν θέλει να δει ελάφρυνση χρέους... με τον καιρό

Η Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε τηλεφωνική συνομιλία, πως η Γαλλία επιθυμεί να δει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τον καιρό, σύμφωνα με πηγή

του Reuters από το γραφείο του γάλλου προέδρου. «Ο πρόεδρος ανέφερε πως ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σύντομα, η οποία με τον καιρό θα ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους», τόνισε η πηγή του πρακτορείου.

Όπως πρόσθεσε, αυτό είναι το σχέδιο που σκοπεύει να στηρίξει ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό ΛεΜερ, κατά τη συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα.

Ομάδα εργασίας για ενίσχυση της ευρωζώνης ανακοίνωσαν Σόιμπλε-Λεμέρ

Εν τω μεταξύ, τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας με στόχο την ενίσχυση της ευρωζώνης ανακοίνωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντηση με τον Μπρουνό Λεμέρ.

"Η ομάδα εργασίας θα κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της ως τον Ιούλιο", σημείωσε ο κ. Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο γάλλος ΥΠΟΙΚ είναι πεπεισμένοι ότι οι δύο χώρες πρέπει να κινηθούν στην πρώτη γραμμή των κινήσεων ενίσχυσης της ένωσης.

Ο Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε ότι είναι σίγουρος πως θα συνεργαστεί με τον Σόιμπλ προς όφελος της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρώπης.

"Είμαστε έτοιμοι να επιταχύνουμε τη θεσμική σύγκλιση στην Ευρώπη" σημείωσε ο γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι θα εξετασθούν τρόποι συντονισμού των οικονομικών πολιτικών και πρωτοβουλίες για ενίσχυση των επενδύσεων.

Αναφορικά με το γαλλικό έλλειμμα, ο Λεμέρ σημείωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις μείωσής του. "Είναι καλό για τη χώρα να έχει σε τάξη τα οικονομικά της", τόνισε.

Τι αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους

Η ευρωζώνη παραμένει οικονομικά ευάλωτη λόγω των μακροοικονομικών ανισορροπιών και του χαμηλού πληθωρισμού αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σάουμπλε και ο γάλλος ομόλογός του, Μπρούνο Λε Μερ. "Παρά την ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στη ζώνη του ευρώ, δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη ανακάμψει πλήρως από την τελευταία κρίση και η ευρωζώνη είναι οικονομικά ευάλωτη λόγω των μεγάλων μακροοικονομικών ανισορροπιών, του χαμηλού του πληθωρισμού και του σημαντικού οικονομικού κατακερματισμού".Οι υπουργοί δήλωσαν ότι συμφώνησαν ότι απαιτείται βαθύτερος συντονισμός και ολοκλήρωση της οικονομικής πολιτικής για την επίτευξη πραγματικής οικονομικής σύγκλισης."Για το σκοπό αυτό, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αποτελεί προτεραιότητα, όπως προβλέπεται στον οδικό χάρτη του Ecofin του Ιουνίου 2016".

Πηγή: thetoc.gr