Δύο σενάρια στο τραπέζι του Eurogroup για χρέος και πλεόνασμα

Gazzetta team
Δύο σενάρια στο τραπέζι του Eurogroup για χρέος και πλεόνασμα
Στο τραπέζι του Eurogroup το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ολα τα σενάρια είναι ανοικτά με το Μαξίμου πάντως να χαμηλώνει τον πήχυ.

Στο τραπέζι του Eurogroup αναμένεται να τεθεί σήμερα και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Ολα τα σενάρια είναι ανοικτά με το Μαξίμου πάντως να χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν λόγο για ημέρα «σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου» και αποφεύγουν να προεξολφήσουν το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Αυτή την ώρα συνεδριάζει το Εuroworking group. Εκεί, θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφηνε να εννοηθεί πως παρ' όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σ' ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά δε θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται μακρά, γεγονός που δείχνει μεν ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας, ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ δεν έχει εκμηδενιστεί. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν επαφές σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο δεν επιτεύχθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος και επομένως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή.

Οπως διαμηνύει το Μαξίμου η συμφωνία θα πρέπει να αποτελείται: πρώτον, από την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα, δεύτερον, από τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και τρίτον, από τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.

Το σενάριο να υπάρξει νέα παράταση της αγωνίας μέχρι και τις 15 Ιουνίου είναι ολοζώντανο καθώς αναζητείται λύση που θα συνδυάζει τα «θέλω» όλων των πλευρών:

1. Του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο ζητά διασφαλίσεις από τους Ευρωπαίους προκειμένου να στείλει το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα στο Διοικητικό του Συμβούλιο

2.Της Γερμανίας που δεν θέλει καμία εξειδίκευση των μέτρων πριν από τις εκλογές

3.Της Ελλάδας η οποία θέλει να πάρει κάτι χειροπιαστό πέρα από τη δόση των 7 δις ευρώ προκειμένου να πείσει στο εσωτερικό για την αναγκαιότητα του νέου πακέτου μέτρων των 5,4 δις. ευρώ. Το χειροπιαστό σε αυτή τη φάση μπορεί να είναι η συμμετοχή στο QE η οποία όμως δεν μπορεί πλέον να γίνει νωρίτερα από τον Ιούλιο με ορατό το ενδεχόμενο νέας παράτασης για το φθινόπωρο.
Τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Τα σενάρια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι δυο, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Euroworking Group της περασμένης Δευτέρας.

Πρώτο σενάριο: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. (2,1% το 2017 και 2,5% το 2018) υπολογίζοντας αντίστοιχη θετική ανάπτυξη μέχρι το 2060. Η Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης μέχρι το 2060 για να εφαρμόζεται η ελάφρυνση του χρέους, ενώ τα πρωτογενή πλεονάσματα της χώρας θα κυμαίνονται από 2% έως 2,6% μέχρι το 2060. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Μάιο του 2016 είναι αρκετά για να μετατρέψουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμο.

Δεύτερο σενάριο: Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται με πολύ πιο συντηρητικές εκτιμήσεις από αυτές του ΔΝΤ όπου η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% μακροπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, εξαιτίας της χαμηλής ανάπτυξης, το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα πρέπει από το 2023 να πέσει από το 3,5% του ΑΕΠ αμέσως στο 1,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο είναι ξεκάθαρο ότι θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα, πέραν των συμφωνηθέντων του Μαΐου του 2016, για να γίνει το χρέος βιώσιμο.

Αισιοδοξία Μοσκοβισί

Η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται "πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία" για το ελληνικό χρέος, εκτίμησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί.
Ο Γκάμπριελ ζητά δέσμευση της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος

"Στην Ελλάδα έχει δοθεί η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις", είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. "Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας", τόνισε, προσθέτοντας, "Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης".

Οι διαφωνίες των πιστωτών

Οπως αναφέρει το Bloomberg μολονότι Ελλάδα και δανειστές έχουν συμφωνήσει στις οικονομικές λεπτομέρειες, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει πάει πίσω χρονικά λόγω διαφωνιών ανάμεσα στους βασικούς πιστωτές της σχετικά με το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους που χρειάζεται. Στην καρδιά του αδιεξόδου βρίσκεται η στάση του ΔΝΤ, που εμφανίζεται διστακτικό να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εκτός αν οι Ευρωπαίοι αναλάβουν περαιτέρω μέτρα ώστε το χρέος των 315 δισ. να καταστεί βιώσιμο. Χώρες όπως η Γερμανία δεν επιθυμούν αλλαγές στο προφίλ χρέους της Ελλάδας και δεν θα αποδεσμεύσουν νέα κεφάλαια αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο πρόβλημα.

Πηγή: thetoc.gr