Facebook: «Απελευθερώνει» απειλές, σεξ, βίντεο αυτοτραυματισμού

Gazzetta team
Facebook: «Απελευθερώνει» απειλές, σεξ, βίντεο αυτοτραυματισμού
Σάλος έχει ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις από την βρετανική εφημερίδα «The Guardian», περί του τι επιτρέπει και τι απαγορεύει το Facebook.

Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του κοινωνικού δικτύου, κάθε διαχειριστής της ιστοσελίδας που επιβλέπει το περιεχόμενό της έχει οδηγία να επιτρέπει και να μην διαγράφει αναρτήσεις που περιέχουν απειλές κατά της ζωής, βίντεο που δείχνουν αυτοτραυματισμούς αλλά και φωτογραφίες βασανισμού ζώων – την ώρα μάλιστα που κάθε εικόνα γυμνού, ακόμα και όταν θεωρείται Τέχνη, απαγορεύεται!

Η οδηγία προς το προσωπικό του ιντερνετικού κολοσσού είναι σαφής: Μην διαγράφετε τέτοιου είδους περιεχόμενο. Μεταξύ άλλων, επιτρέπονται ακόμα αναρτήσεις που παραπέμπουν σε βίντεο με βίαιους θανάτους, καθώς βάσει του σκεπτικού των ιθυνόντων «μπορεί να είναι χρήσιμες στην αφύπνιση της κοινωνίας». Όσον αφορά στις απειλές θανάτου, οι διαχειριστές μπορούν να τις επιτρέπουν, εφόσον κρίνουν πως δεν είναι «αυθεντικές» ή «αξιόπιστες».

Στο εσωτερικό έγγραφο αναφέρονται και παραδείγματα επιτρεπτών εκφράσεων: «Αντε γ… και ψόφα», «το κοριτσάκι πρέπει να μην μιλήσει, πριν ο μπαμπάς της, της σπάσει τη μούρη», «ελπίζω κάποιος να σε σκοτώσει»!

Η λίστα όσων επιτρέπονται στο Facebook:
«Γενικές» απειλές θανάτου
Φωτογραφίες κακοποίησης ή βασανισμού ζώων
«Φτιαγμένες» φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου
Βίντεο που δείχνουν έκτρωση (χωρίς να φαίνεται γυμνό)
Βίντεο ζωντανής μετάδοσης αυτοτραυματισμού

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φωτογραφίες μη σεξουαλικής σωματικής κακοποίησης δεν χρειάζεται να διαγράφονται, εκτός αν υπάρχει στοιχείο σαδισμού, βάσει της λογικής που λέει ότι έτσι το θύμα έχει περισσότερες πιθανότητες να σωθεί…

Το Facebook έχει σήμερα δύο δισεκατομμύρια χρήστες και οι διαχειριστές του ανατρέχουν σε περισσότερα από 100 εγχειρίδια για την χρήση του. Πολλοί λένε πάντως πως το κοινωνικό δίκτυο έχει χάσει τον έλεγχο, καθώς μεγάλωσε πάρα πολύ και πάρα πολύ απότομα.

Από την πλευρά του Facebook, η επικεφαλής διεθνούς πολιτικής Μόνικα Μπίκερτ δήλωσε: «Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να κρατάμε τον κόσμο ασφαλή. Εκτός του ότι επενδύουμε σε προσωπικό, δημιουργούμε και καλύτερα εργαλεία για να διατηρούμε την κοινότητά μας ασφαλή. Θα είναι σύντομα ευκολότερη η αναφορά προβλημάτων και οι διαχειριστές μας θα αξιολογούν πιο γρήγορα τα ποστ που παραβιάζουν τους κανόνες μας».


Πηγή: topontiki.gr