O Γκάμπριελ ζητά δέσμευση της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος

Gazzetta team
O Γκάμπριελ ζητά δέσμευση της ευρωζώνης για το ελληνικό χρέος
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαίτησε σήμερα τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ απαίτησε σήμερα τη συγκεκριμένη δέσμευση της ευρωζώνης ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, ασκώντας έμμεση κριτική στην σκληρή θέση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε και άλλοι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν την αποδέσμευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ του δανείου στην Ελλάδα, καθώς η Ελλάδα ψήφισε την περασμένη εβδομάδα περικοπές συντάξεων και άνοδο φόρων που ζητούν οι διεθνείς δανειστές της.

Οι δανειστές έχουν επίσης συμφωνήσει κατ' αρχήν για την αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά όχι στις λεπτομέρειες.

"Στην Ελλάδα έχει δοθεί η υπόσχεση ξανά και ξανά για ελάφρυνση του χρέους, αν πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις", είπε ο Γκάμπριελ στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. "Τώρα πρέπει να τηρήσουμε την υπόσχεσή μας", τόνισε, προσθέτοντας, "Αυτό δεν πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της γερμανικής αντίστασης".

Ο Σόιμπλε, που γνωρίζει πολύ καλά ότι οι γερμανοί ψηφοφόροι δεν θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν τους΄Ελληνες, έχει υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση τα τελευταία χρόνια και επιμένει ότι όποια αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο όταν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νιώθει απροθυμία να συμπεριληφθεί στο τρέχον πακέτο δανεισμού της Ελλάδας, ισχυριζόμενο ότι θέλει διαβεβαιώσεις πως το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Ο Γκάμπριελ, του οποίου οι Σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν απελπισμένα να κλείσουν μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων με τους συντηρητικούς της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ τέσσερις μήνες πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, είπε ότι "η πολιτική πολιορκία πρέπει να αρθεί".

Πηγή: thetoc.gr