Μαραθώνιος με άγνωστη κατάληξη στο Eurogroup

Gazzetta team
Μαραθώνιος με άγνωστη κατάληξη στο Eurogroup
Στο τραπέζι του Eurogroup αναμένεται να τεθεί σήμερα και επίσημα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά το τέλος του προγράμματος.

Σε συνέχεια της νομοθέτησης των σημαντικότερων προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα, προσδοκία όλων των πλευρών, πλέον, είναι να επιτευχθεί σήμερα μία συνολική, πολιτική συμφωνία.

Ειδικότερα, η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να αποτελείται: πρώτον, από την επικύρωση του προσχεδίου της έκθεσης των θεσμών για τα ψηφισθέντα μέτρα, δεύτερον, από τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018 και τρίτον, από τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, προκειμένου να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ και να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης για τον τελευταίο χρόνο εφαρμογής του.

Σημειώνεται ότι πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, θα προηγηθεί μια έκτακτη συνεδρίαση του EuroWorking Group. Εκεί, θα κατατεθεί προς επικύρωση η έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων και θα γίνει μια τελική προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν το χρέος.

Ωστόσο αν τελικά δεν υπάρξει σήμερα μία συνολική συμφωνία, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα στις 15 Ιουνίου συνεδριάζει εκ νέου και βάσει προγράμματος η Ευρωομάδα στο Λουξεμβούργο.

Η ατζέντα της συνάντησης
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup η συζήτηση θα βασιστεί στη απόφαση του Μαΐου του 2016, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η διάρκεια του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2021.

Από την άλλη, τις προηγούμενες ημέρες και όσο πλησιάζαμε στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, πολλοί ήταν εκείνοι που διατύπωσαν τις απόψεις και τις θέσεις τους. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει άλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους. «Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μία καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη μας στο QE και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει από αύριο κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος στο ΑΠΕ.

Την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα μια συνολική συμφωνία εξέφρασε, χθες, και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καλώντας του εταίρους της Ελλάδας να «αναλάβουν τις ευθύνες» τους. «Θεωρώ ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter, ενώ επισήμανε ότι αν δε γίνει σήμερα, θα γίνει «εντός των επόμενων εβδομάδων».

Αντίθετα, το Σάββατο σε δήλωση του στην Bild ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM.

Το σχέδιο Σόιμπλε
Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στο Eurogroup θα τεθεί και το γερμανικό σχέδιο. Προφανής στόχος δεν είναι άλλος από το να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η ανάγκη νέων παρεμβάσεων για το ελληνικό Χρέος.
Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα στις διαβουλεύσεις για το Χρέος είναι πολύ συγκεκριμένα, τουλάχιστον με πολιτικούς όρους: 1) η επιλογή του “κουρέματος” έχει φύγει οριστικά από το τραπέζι από τον περασμένο Μάιο 2) το “πάγωμα” των επιτοκίων, που επίσης έχει ζητήσει το ΔΝΤ, έχει απορριφθεί τόσο από τη Γερμανία όσο κι από τους υπόλοιπους Βόρειους, καθώς φέρνει επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους τους. Ποιες είναι οι βασικές επιλογές που απομένουν; Οι μεγάλες επιμηκύνσεις των ωριμάνσεων και μια νέα παράταση της περιόδου χάριτος. Κι εκεί ακριβώς γίνεται το μεγάλο παζάρι, καθώς η κάθε μια πλευρά- δηλαδή το ΔΝΤ και το Βερολίνο- προσέρχονται με τελείως διαφορετικές παραδοχές στις τελικές (;) συζητήσεις.

Επιφυλάξεις και από το Μαξίμου
Ημέρα «σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου» χαρακτηρίζουν τη σημερινή από το κυβερνητικό στρατόπεδο και για το λόγο αυτό αποφεύγουν να προεξολφήσουν το αποτέλεσμα του eurogroup παραπέμποντας στις διεργασίες που θα προηγηθούν.

Οι οριστικές αποφάσεις για τη λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κρίνουν εν πολλοίς τον κυβερνητικό σχεδιασμό, με πρώτη προτεραιότητα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, ο παράγοντας χρέος, θα κρίνει και το κλίμα που θα καλλιεργηθεί στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την υπερψήφιση του δυσμενούς πακέτου μέτρων στη Βουλή.

Η συνεδρίαση προβλέπεται μακρά
Αξιωματούχος που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις, άφηνε πάντως να εννοηθεί πως παρ' όλο που παραμένει στόχος η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, δεν αποκλείεται να «κλείσει» οριστικά σ' ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς υπάρχει ακόμα, χρονικά η δυνατότητα κάποιας μικρής καθυστέρησης.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης η σημερινή συνεδρίαση προβλέπεται μακρά, γεγονός που δείχνει μεν ότι όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της επίτευξης μιας συμφωνίας, ωστόσο, η απόσταση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ δεν έχει εκμηδενιστεί. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου υπήρξαν επαφές σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο δεν επιτεύχθηκε κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος και επομένως όλα θα κριθούν την τελευταία στιγμή, ενώ για αυτό τον λόγο έχει προγραμματιστεί και η συνεδρίαση του Euroworking Group.

Απόσταση ανάμεσα στο Βερολίνο και το ΔΝΤ υπάρχει και στο ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2022 ή 2023 με τη Γερμανία να θέλει 2,5% επί του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα χρειαστεί να κάνει σημαντικές κινήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και από την άλλη το ΔΝΤ να θέλει πρωτογενές πλεόνασμα 1.5 με 2%. Αυτό που διαφαίνεται πάντως είναι ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα είναι τελικά εκείνη που θα προσεγγίσει το Ταμείο σε αυτό το ζήτημα.

Τέλος, όσον αφορά στο χρέος, όπως αναφέραμε και παραπάνω η απόφαση θα κινηθεί στα πλαίσια του Eurogroup του Μαΐου 2016, σύμφωνα με την οποία, μέσω χρηματοοικονομικών παραγώγων, ο ESM θα αγοράσει με μικρότερο επιτόκιο τα ακριβά δάνεια που είχε λάβει στο παρελθόν η Ελλάδα. Έτσι τα κυμαινόμενα επιτόκια θα σταθεροποιηθούν και θα υπάρξει επιμήκυνση πληρωμών κάποιων δανείων όπως αυτό του ΕΤΧΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τελικά δε θα παρευρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Πηγή: iefimerida.gr