Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει για όλα (vid)

Gazzetta team
Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει για όλα (vid)
Δύο χρόνια μετά τη μακρά διαπραγμάτευση του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλάει στην κάμερα του VICE Greece.

Με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου Adults in the Room, και την παρουσίαση του κινήματος DiEM25 στην Αθήνα, ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Managing Editor του VICE συναντήθηκε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και συζήτησαν στα γραφεία του DiEM25 στο κέντρο της Αθήνας για όσα του καταλογίζονται, τη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα και τα λάθη της θητείας του.

Οι σημαντικότερες δηλώσεις του:

Ο Αλέξης Τσιπρας και η απειλή

“Ο Αλέξης Τσίπρας το καλοκαιρι του 2015 μου είπε ότι έπρεπε να φοβάμαι ένα νέο Γουδή. Το θεώρησα μια μορφή απειλής, μια μορφή προτροπής να φοβηθώ για να συμπαραταχθω στην απόφαση να συνθηκολογήσει. Δεν το πίστεψα ποτέ. Περιμένω να γίνω Ειδικό Δικαστήριο, θα πάω με τα στοιχεία μου”.

“Είπα στον Αλέξη Τσίπρα να μην κάνει δημοψήφισμα αν είχε αποφασίσει να συνθηκολογήσει”

“Το καλοκαίρι του 2015, ενώ έβλεπα πως ήθελε να συνθηκολογήσει, του είχα προτείνει να βγάλει έναν λόγο. Του είχα πει «μην βγαλεις στον δρομο τον κοσμο μας, μην τους ενεργοποιήσεις συγκρουσιακά σε ένα δημοψήφισμα με στόχο να χάσουμε» Του είχα ετοιμάσει έναν λόγο για το τι θα έλεγε, αν το ήθελε. Αλλά μου απάντησε πως δεν μπορούσε να πει στον κόσμο οτι θα συνθηκολογήσει”.

“Θα πάρω την απορία στον τάφο μου”

“Εχω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσιπρα από τον Ιούλιο του 2015. Αν τον συναντούσα τώρα, έχω πραγματικά απορία τι θα είχε να μου πει. Θα πάρω την απορία, γιατί δεν αποφάσισε να τηρήσει το “οχι”, στον τάφο μου".

“Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ”

"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την εκλογική τύχη του ΠΑΣΟΚ. Πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην τρόικα εσωτερικού. Του ΠΑΣΟΚ του πηρε 20 χρόνια να “πασοκοποιηθει”. Ο Συριζα σε μερικες εβδομαδες καταφερε να παει από το «εγινε πραξικοπημα και δεν ψηφιζουμε τα μέτρα, καλύτερα να πεσουμε να ερθει ο Σαμαράς να τα εφαρμοσει», στην εκλογικευση του μνημονιόυ. Ειναι πολύ μικρο χρονικο διαστημα."

Για τις απειλές που δεχόταν

“To 2011, ένα βράδυ Σαββάτου, είχα δεχθεί ένα τηλεφώνημα με το οποίο μου ζητούσαν να μην γράφω για συγκεκριμένες τράπεζες, αν δεν ήθελα να πάθει κάτι κακό ο γιός της συζύγου μου. Δεν το κατήγγειλα. Θεωρώ δειλούς όσους κάνουν τέτοιες απειλές. Το συζήτησα με την σύζυγο μου και μετά από λίγες μέρες δρομολογήσαμε την μετακόμιση μας στην Αμερική”.

Δείτε το βίντεο

Παρουσίαση- Παραγωγή ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παραγωγή ΝΙΟΒΗ ΑΝΑΖΙΚΟΥ

Διεύθυνση Φωτογραφίας ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Κάμερα ΤΑΣΟΣ ΣΚΑΡΗΣ

Κάμερα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΒΟΠΟΥΛΟΣ

Μοντάζ ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ

Ήχος ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΕΛΙΔΑΚΗΣ