«Μπλε φάλαινα»: Το «παιχνίδι αυτοκτονίας» που ήρθε στην Ελλάδα (pics)

Gazzetta team
«Μπλε φάλαινα»: Το «παιχνίδι αυτοκτονίας» που ήρθε στην Ελλάδα (pics)
Μια 15χρονη από την Κατερίνη το πρώτο παρολίγον θύμα στη χώρα μας - Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από το αρρωστημένο παιχνίδι - Οι έρευνες, οι μακάβριες οδηγίες και οι έφηβοι αυτόχειρες.

Σαν μάστιγα εξαπλώνεται σε όλες τις χώρες το διαδικτυακό Blue Whale Challenge, που ωθεί τα ανήλικα θύματά του, να αφαιρέσουν την ίδια τους τη ζωή.

Ο άνθρωπος πίσω από το αρρωστημένο «παιχνίδι αυτοκτονίας» φέρεται να είναι σε φυλακή της Ρωσίας, είναι μόλις 21 ετών και εξακολουθεί να δέχεται ερωτικές επιστολές από έφηβες, που του παραδίδονται στο κελί του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι ο Philipp Budeikin (γνωστός και με το ψευδώνυμο Philipp Lis), ο οποίος κατηγορείται για υποκίνηση τουλάχιστον 16 αυτοκτονιών, στις οποίες είχε άμεσα εμπλακεί.

Ο Ρώσος, ο οποίος συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016, έχει ομολογήσει τα εγκλήματά του και με κυνισμό αναφέρει ότι θεωρεί τα θύματά του «βιολογικά απόβλητα», ότι χαίρεται που πέθαναν και πως η δοκιμασία αυτή «καθαρίζει την κοινωνία».

Στην ίδια συνέντευξή του στην εφημερίδα SaintPetesburg, υποστήριξε πως οι έφηβοι «πέθαναν χαρούμενοι, τους έδωσα ό,τι δεν είχαν στην πραγματική ζωή... τη ζεστασιά, την κατανόηση και την επικοινωνία».

Οι ρωσικές αρχές λένε ότι έλαβαν δεκάδες ερωτικές επιστολές από κορίτσια με παραλήπτη τον κρατούμενο στις φυλακές Kresty στην Αγία Πετρούπολη, και πως, εν αναμονή της δίκης, που θα γίνει τον Νοέμβριο, η νομοθεσία λέει ότι δεν μπορούν να απαγορεύσουν την παράδοσή τους.

Πώς ξεκίνησε το παιχνίδι


Ο Anton Breido, ανώτερος αξιωματικός της εξεταστικής επιτροπής της Ρωσίας, ανέφερε σχετικά: «Ο Budeikin γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να έχει το αποτέλεσμα που ήθελε. Ξεκίνησε το 2013 και από τότε έχει τελειοποιήσει την τακτική του και διορθώσει τα λάθη του. Αυτός και οι βοηθοί του αρχικά προσέλκυσαν τα παιδιά σε ομάδες στο VK (δημοφιλής πλατφόρμα επικοινωνίας στη Ρωσία, σαν το Viber ή το WhatsApp). Ο στόχος τους ήταν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά και στη συνέχεια να καταλάβουν εκείνους που θα επηρεάζονταν περισσότερο από την ψυχολογική χειραγώγηση. Από τους 20.000 ανθρώπους, ήξεραν ότι μόνο 20 θα ήταν κατάλληλοι».

O διαχειριστής ή επιμελητής (όπως είναι το in-game όνομά του) του παιχνιδιού έβρισκε παίκτες μέσω γκρουπ «αυτοκτονίας» που είχαν δημιουργηθεί στο VKontakte. Η αστυνομία στη Ρωσία έχει κλείσει αρκετά από αυτά τα γκρουπ τα τελευταία χρόνια, αλλά λένε ότι μόλις το ένα κλείσει, ένα άλλο εμφανίζεται και αυτό τους έχει οδηγήσει στο να κρύβονται.

Μόλις το θύμα γίνει αποδεκτό από έναν διαχειριστή, του δίνεται η λίστα με 50 καθημερινές προκλήσεις, που μπορεί να είναι οτιδήποτε, από απλές εργασίες, όπως να ακούει ένα συγκεκριμένο τραγούδι, να δει ένα συνταρακτικό βίντεο και να ξυπνήσει σε περίεργες ώρες, ή σε πολύ πιο ακραία αιτήματα όπως η χάραξη λέξεων ή το σύμβολο μίας γαλάζιας φάλαινας στο δέρμα του.

Η πρώτη πρόκληση έρχεται συνήθως στις 4:20 το πρωί. Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια εργασία, θα πρέπει το θύμα να παρέχει φωτογραφία ή βίντεο, ως απόδειξη της ολοκλήρωσης.

Προσπάθεια έρευνας από δημοσιογράφους


Ένας δημοσιογράφος που εργάζεται στο Radio Free Europe δημιούργησε έναν λογαριασμό στο VK, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως ένα 15χρονο κορίτσι που προσπάθησε να μπει στο παιχνίδι. Μετά την επαφή, του δόθηκε η πρώτη του αποστολή, η οποία περιελάμβανε εκούσιο αυτοτραυματισμό.

Δημοσιογράφοι: Θέλω να παίξω το παιχνίδι
Διαχειριστής: Είσαι σίγουρη; Δεν έχει γυρισμό
Δημοσιογράφοι: Ναι. Τι σημαίνει αυτό; Το ότι δεν έχει γυρισμό;
Διαχειριστής: Δεν μπορείς να αποχωρήσεις από το παιχνίδι όταν ξεκινήσει
Δημοσιογράφοι: Είμαι έτοιμη.
Διαχειριστής: Πρέπει να ολοκληρώσεις επιτυχώς κάθε πρόκληση. Και δεν πρέπει να το μάθει κανένας. Μόλις τελειώνεις την εκάστοτε πρόκληση, θα μου στέλνεις μια φωτογραφία. Στο τέλος του παιχνιδιού, πεθαίνεις. Είσαι έτοιμη;.
Δημοσιογράφοι: Και αν θέλω να σταματήσω;
Διαχειριστής: Έχω όλα τα στοιχεία σου. Θα σε κυνηγήσουν.

Η πρώτη πρόκληση ήταν να «χαράξει ένα F58 στο μπράτσο της με ξυράφι».

Με τη βοήθεια του photoshop, οι δημοσιογράφοι επιχείρησαν να ξεγελάσουν τον διαχειριστή.
Φαίνεται, όμως, ότι δεν τα κατάφεραν, καθώς δεν τους απάντησε ποτέ.

Τα θύματα


Το επικίνδυνο παιχνίδι συνδέθηκε άμεσα με τους θανάτους τριών εφήβων στη Ρωσία. Η 16χρονη Veronika Volkova και η 15χρονη Yulia Konstantinova «βούτηξαν» από τη στέγη μιας πολυκατοικίας.

Λίγο πριν τον θάνατό της, η Konstantinova ανάρτησε σε προφίλ της σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης τη φωτογραφία μιας γαλάζιας φάλαινας. Λίγο πριν αυτοκτονήσει, έγραψε: «Τέλος».

Το ίδιο έγραψε και η φίλη της, Veronika: «Χάθηκε κάθε νόημα. Τέλος».





Στα τέλη του 2015, ένα 17χρονο κορίτσι από τη Ρωσία, η Rina Palenkova, δημοσίευσε μια selfie, λίγες στιγμές πριν πέσει μπροστά σε ένα επερχόμενο τρένο. Ο οδηγός του τρένου είδε τη Rina και προσπάθησε απεγνωσμένα να σταματήσει το τρένο, αλλά δεν μπορούσε και έτσι το κορίτσι σκοτώθηκε από την πρόσκρουση.



«Μαμά, υπάρχουν μπλε φάλαινες;» είχε ρωτήσει μια μέρα η 13χρονη Κολομβιανή, Μεϊλέν και η μητέρα της απάντησε αθώα πως υπάρχουν, αλλά είναι είδος υπό εξαφάνιση. Ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε και δεν είχε την παραμικρή ιδέα τι σήμαινε αυτή η ερώτηση.

Δύο μήνες αργότερα, στις 28 Απριλίου, το άψυχο σώμα της μικρής κρεμόταν από ένα σχοινί. Η 37χρονη μητέρα δεν είχε ποτέ της ακούσει για την θανάσιμη πρόκληση και, όταν ενημερώθηκε, άρχισε να συνδέει γεγονότα, περιστατικά και συμπεριφορές της κόρης της, που μέχρι τότε περνούσαν απαρατήρητα. Η 13χρονη δεν ήταν όμως η πρώτη που πέθανε, συμμετέχοντας στην διαδικτυακή πρόκληση, που πλέον έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και κινητοποίησε τις Αρχές παγκοσμίως.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στην Ουκρανία, οι 15χρονοι Ντενίς και Κάτια, τσακώθηκαν με τους γονείς τους και έφυγαν για το εξοχικό σε ένα κοντινό χωριό. Όταν τους βρήκε η αστυνομία, τα παιδιά άρχισαν να πυροβολούν, ανεβάζοντας, ταυτόχρονα, αστείες εικόνες στο «V Kontakte» και αλληλογραφώντας με γνωστούς τους. Τελικά, ο Ντενίς σκότωσε την Κάτια και αυτοκτόνησε.

Ένα 16χρονο κορίτσι αυτοκτόνησε στο Mato Grosso της Βραζιλίας τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Σύμφωνα με την αστυνομία, άφησε πίσω δύο γράμματα που περιγράφουν λεπτομερώς τους κανόνες του παιχνιδιού. Εκτός από τη χάραξη μηνυμάτων στα χέρια της με μια λεπίδα, ολοκλήρωσε το τελικό βήμα. Αυτοκτόνησε.

Η αστυνομία διερευνά την αυτοκτονία ακόμα ενός 19χρονου αγοριού στο Minas Gerais, στη Βραζιλία, του οποίου η οικογένεια υποψιάζεται πως έπαιζε το ίδιο παιχνίδι. Η οικογένειά του ανέφερε ότι τον είχε δει να ολοκληρώνει διάφορα βήματα του παιχνιδιού, όπως η λήψη μιας selfie βλέποντας μια ταινία τρόμου και η χάραξη μιας φάλαινας στο χέρι του με ένα ξυράφι.

Οι φονικές οδηγίες


Ενδεικτικά σημειώνονται κάποια από τα challenges που πρέπει να ολοκληρώσουν οι παίχτες, οι οποίοι ενθαρρύνονται να κάνουν κακό στον εαυτό τους με διάφορους τρόπους:

“Σήκω στις 04.20 και παρακολούθησε βίντεο τρόμου”
“Χαράκωσε το χέρι σου”
“Ημέρα 26:Σήμερα θα μάθεις την ημερομηνία θανάτου σου”
“Ημέρα 28: Μην μιλήσεις σε κανέναν σήμερα”
“Ημέρα 50: Πέσε από την οροφή ή κρεμάσου”

Οι «επόπτες» - «καθοδηγητές» μπορούν να αλλάξουν κατά την διάρκεια του «παιχνιδιού». Όταν «μπλοκάρονται» για οποιονδήποτε λόγο, επιστρέφουν με διαφορετικά διαδικτυακά «ονόματα». Αν το ίδιο το δίκτυο «μπλοκάρει» όλο το «παιχνίδι», τότε δημιουργείται νέος λογαριασμός και μέσω αυτού ξαναβρίσκουν το θύμα τους. Η εγκατάλειψη του «παιχνιδιού» είναι δυνατή, αλλά δύσκολη. Αν το θύμα ανακοινώσει ότι φεύγει από την «ομάδα», αρχίζουν οι απειλές. Μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει στην υλοποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, οι «ομάδες θανάτου» θεωρούνται υπεύθυνες για 130 αυτοκτονίες παιδιών μέσα σε ένα εξάμηνο στην Ρωσία.

Και όλα αυτά τα στοιχεία πριν το φονικό παιχνίδι, «μεταναστεύσει» στο Instagram, το Messenger, το WhatsApp και το Twitter.

Οι Anonymous στη μάχη κατά του Blue Whale


Μέσω επίσημης ανακοίνωσή τους, οι Anonymous προειδοποιούν τους χρήστες για την ύπαρξη του παιχνιδιού, αποτρέποντάς τους από το να συμμετάσχουν σε αυτό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: Η εκστρατεία #OpBluewhale έχει ως στόχο να σώσει τα παιδιά από το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι. Πίσω από όλο αυτό βρίσκονται εγκληματίες, μέλη ρωσικής εγκληματικής οργάνωσης. Έχουμε εντοπίσει τους διαχειριστές του παιχνιδιού και έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για αυτούς. Θα καταστρέψουμε αυτό το παιχνίδι. Έχουμε ήδη σώσει πολλά παιδιά από αυτοκτονία»

Oι Anonymous αποκαλύπτουν πως εκβιάζονται τα παιδιά, δημοσιοποιώντας screenshots με τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν: «Δεν μπορείς να αποχωρήσεις από το παιχνίδι πριν το τέλος», «Θα πρέπει να είσαι αφοσιωμένος σε εμάς», «Έχουμε όλα τα προσωπικά σου στοιχεία και μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε ώστε να σε αναγκάσουμε να μείνεις στο παιχνίδι» είναι μόνο κάποιοι από αυτούς.


Πηγή: protothema.gr