Έτοιμες για νέες συνομιλίες Παλαιστίνη - Ισραήλ υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ

Gazzetta team
gazzetta default image fallback
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως αναμένει «σύντομα» να υποδεχθεί τον Ντόναλντ Τραμπ στα Παλαιστινιακά Εδάφη και είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου υπό την αιγίδα του αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ αποδέχθηκε την πρόσκληση των Παλαιστινίων να επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη «και αναμένουμε τώρα την επίσκεψή του σύντομα στη Βηθλεέμ», είπε σήμερα ο Αμπάς.

Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι θα μεταβεί στα τέλη Μαΐου στο Ισραήλ στο πλαίσιο μιας περιοδείας η οποία θα περιλαμβάνει επίσης τη Σαουδική Αραβία, το Βατικανό, τις Βρυξέλλες και την Ιταλία, αλλά δεν είχε αναφερθεί σαφώς σε μια επίσκεψη στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, «του είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε μαζί του και να συναντηθούμε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό υπό την αιγίδα του για να οικοδομήσουμε την ειρήνη», πρόσθεσε ο Αμπάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ραμάλα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από κοινού με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Από την πλευρά του ο γερμανός πρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται τα Παλαιστινιακά Εδάφη μετά το Ισραήλ, επανέλαβε την προσήλωσή του σε μία λύση δύο κρατών.

«Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μέσω διαπραγματεύσεων», επέμεινε, υποστηρίζοντας πως «καθίσταται επείγον να τεθούν σε εφαρμογή οι προτάσεις προκειμένου» να σχηματοποιηθεί αυτή η λύση.

«Το επείγον της κατάστασης, ο καιρός που περνά και οι αλλαγές που παρατηρούνται επί του πεδίου καθιστούν επιτακτικό αυτή η προσεχής προσπάθεια να είναι επιτυχής».

Οι Αμπάς και Νετανιάχου δεν έχουν συναντηθεί απευθείας από το 2010, ενώ η προσπάθεια για την επίλυση μιας από τις πιο μακρόχρονες συγκρούσεις διεθνώς βρίσκεται σε τέλμα μετά την αποτυχία, τον Απρίλιο του 2014, μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ, που περηφανεύεται για το παρελθόν του ως επιχειρηματία, έχει εκφράσει πολλές φορές τη βούλησή του να προεδρεύσει σε μια συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και στους Παλαιστινίους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ