Ο Τραμπ αποθέωσε τον εαυτό του για τις πρώτες 100 μέρες

Gazzetta team
Ο Τραμπ αποθέωσε τον εαυτό του για τις πρώτες 100 μέρες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γιόρτασε την 100ή του ημέρα στην εξουσία μιλώντας ενώπιον των επευφημούντων υποστηρικτών του στο Χάρισμπεργκ, παινεύοντας την «πολύ παραγωγική» μέχρι τώρα θητεία του και διαμηνύοντας πως προετοιμάζεται για τις «μεγάλες μάχες που έρχονται».

«Οι πρώτες μου εκατό ημέρες ήταν πολύ συναρπαστικές, πολύ παραγωγικές», τόνισε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στην πόλη αυτή της Πενσιλβάνιας, μιας από τις Πολιτείες που του χάρισαν την απροσδόκητη νίκη του την 8η Νοεμβρίου 2016. Τώρα «ετοιμαζόμαστε για καθεμιά από τις μεγάλες, μεγάλες μάχες που έρχονται», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ επιτέθηκε κατά την ομιλία του επανειλημμένα στα «ανίκανα» και «ανέντιμα» μέσα ενημέρωσης, που όπως υποστήριξε αποσιωπούν τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του. «Η κυβέρνησή μου κάνει έργο κάθε μέρα για τους σπουδαίους πολίτες της χώρας μας. Τηρούμε την μια υπόσχεση μετά την άλλη και ειλικρινά, ο κόσμος είναι αληθινά ευτυχής γι' αυτό». Πρόσθεσε ότι ακόμη είναι στην αρχή της θητείας του.

Η συγκέντρωση έγινε την ίδια ημέρα με μια ογκώδη κινητοποίηση στην πρωτεύουσα για το κλίμα, κατά τη διάρκεια της οποίας χιλιάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το κτίριο της αμερικανικής προεδρίας, αλλά και με το δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, στο οποίο ο Τραμπ και τα στελέχη της κυβέρνησής του είχαν προαναγγείλει πως δεν θα πήγαιναν λόγω της άδικης, όπως λένε, αντιμετώπισής τους από τα ΜΜΕ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε στην ομιλία του ότι χαίρεται που είναι μακριά από τον «βάλτο της Ουάσινγκτον», επανερχόμενος σε μια φράση-σήμα κατατεθέν της προεκλογικής εκστρατείας του.

«Πολλοί ηθοποιοί του Χόλιγουντ και στελέχη των ΜΜΕ της Ουάσινγκτον παρηγορούν οι μεν τους δε σε μια αίθουσα ξενοδοχείου στην Ουάσινγκτον αυτή τη στιγμή», είπε ο Τραμπ, καθώς το πλήθος αποδοκίμαζε. «Αν η δουλειά των μέσων ενημέρωσης είναι να είναι έντιμα και να λένε την αλήθεια, τα μέσα ενημέρωσης παίρνουν πολύ κακό βαθμό».

Ανάμεσα στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του που απαρίθμησε ο Τραμπ ήταν η έγκριση του διορισμού του Νιλ Γκόρσατς στο Ανώτατο Δικαστήριο, η κατάργηση περιορισμών για τις επιχειρήσεις που σχετίζονταν με την προστασία του περιβάλλοντος, η αποχώρηση των ΗΠΑ από μια συμφωνία για το εμπόριο με χώρες του Ειρηνικού, η έγκριση της κατασκευής των πετρελαιαγωγών Keystone XL και Dakota Access, αλλά και η επιβολή αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας που μείωσαν όπως είπε ραγδαία τις παράνομες διελεύσεις στα νότια σύνορα της χώρας του.

«Ο κόσμος παίρνει το μήνυμα: αν προσπαθήσεις να μπεις παράνομα στις ΗΠΑ θα συλληφθείς, θα τεθείς υπό κράτηση, θα απελαθείς ή θα φυλακιστείς», είπε.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του Τραμπ κράταγαν πανό με συνθήματα όπως «Υποσχέσεις που δόθηκαν. Υποσχέσεις που τηρήθηκαν», ενώ το πλήθος φώναζε συνεχώς «ΗΠΑ, ΗΠΑ» ή ζητωκραύγαζε τον ρεπουμπλικάνο· η ατμόσφαιρα παρέπεμπε απευθείας στην προεκλογική εκστρατία του 2016.

Ο Τραμπ απαξίωσε να ασχοληθεί με το ότι δεν έχει καταγράψει καμιά επιτυχία σε επίπεδο νομοθεσίας σε ό,τι αφορά βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις, όπως για παράδειγμα η κατάργηση του Obamacare, ή η οικοδόμηση ενός τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Τα εκτελεστικά διατάγματα του με τα οποία απαγορεύθηκε η είσοδος σε πολίτες από κατά πλειονότητα μουσουλμανικά κράτη εξάλλου ανεστάλησαν από δικαστήρια. Κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς για τις αποτυχίες του στο Κογκρέσο κι επέμεινε πως θα τηρήσει όλες τις υποσχέσεις του.

«Θα το χτίσουμε το τείχος, μην ανησυχείτε για αυτό», επανέλαβε.

Εξάλλου, σε μια συνέντευξη στην εκπομπή "Face the Nation" του τηλεοπτικού δικτύου CBS που θα προβληθεί σήμερα και αύριο και παραχώρησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Πενσιλβάνια, ο πρόεδρος Τραμπ είπε πως «δεν θα χαρεί» αν η Βόρεια Κορέα προχωρήσει σε νέα πυρηνική δοκιμή. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει πως θα διατάξει στρατιωτική δράση, ο Τραμπ απάντησε «δεν ξέρω, εννοώ θα δούμε».

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους που ταξίδεψαν μαζί του στην Πενσιλβάνια αν έχει κάτι να πει στους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον που διαμαρτύρονταν για την πολιτική του όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ απάντησε «απολαύστε την ημέρα, απολαύστε τον καιρό».