ΕΕ: «Να αποδείξει ότι θέλει να γίνει μέλος η Τουρκία»

Gazzetta team
ΕΕ: «Να αποδείξει ότι θέλει να γίνει μέλος η Τουρκία»
«Επαφίεται [στην Τουρκία] να εκφράσει την τη βούλησή της να συνεχίσει να είναι υποψήφιο μέλος, να εκφράσει αν ενδιαφέρεται να ενσωματωθεί στην οικογένειά μας ή όχι», δήλωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης στη Βαλέτα.

Η Τουρκία μπορεί ακόμα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως επαφίεται στην ίδια να αποδείξει ότι το θέλει και πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις, διαμήνυσε η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Μάλτα.

Η κ. Μογκερίνι κατέστησε σαφές πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα δεν έχουν τερματιστεί, παρά το γεγονός ότι ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Αυστρία, έχουν προτείνει ανοιχτά τη λήξη της τουρκικής υποψηφιότητας. Επαναβεβαίωσε όμως ότι στην παρούσα φάση η Ε.Ε. δεν προτίθεται να ανοίξει νέα ενταξιακά κεφάλαια.

«Επαφίεται [στην Τουρκία] να εκφράσει την τη βούλησή της να συνεχίσει να είναι υποψήφιο μέλος, [να εκφράσει] αν ενδιαφέρεται να ενσωματωθεί στην οικογένειά μας ή όχι», είπε η κ. Μογκερίνι. Προσέθεσε ότι προσωπικά θα χαιρόταν εάν έβλεπε τη γείτονα χώρα να εντάσσεται στην ενωμένη Ευρώπη, όμως εξήγησε ότι αυτό προαπαιτεί «ένα επίπεδο διευκρινίσεων» από την πλευρά της Άγκυρας.

Υπογράμμισε ότι οι κανόνες για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαροι και η Τουρκία γνωρίζει τι σημαίνουν στα πεδία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της δημοκρατικής τάξης και των βασικών ελευθεριών.

Η γραμμή Μογκερίνι συνάδει με τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επισήμανε πως το Βερολίνο είναι «αυστηρά εναντίον» του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Παρά την ένταση στις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Γκάμπριελ υποστήριξε πως ο τορπιλισμός της τουρκικής υποψηφιότητας θα ήταν «μία εντελώς λάθος αντίδραση» στην τουρκική συμπεριφορά.

Η Ευρώπη δεν θέλει να σπάσει τη σχέση με την Τουρκία και να πρέπει να βρει τρόπους να συνεχιστεί, όμως η Άγκυρα «θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και τις σχέσεις καλής γειτνίασης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες», δήλωσε στο πλαίσιο της συνόδου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

«Νομίζω ότι το μήνυμα που θα πάρει η Τουρκία θα είναι σαφές και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών», προσέθεσε.

Πηγή: skai.gr