Στην Ταζμανία απέλυσαν περισσότερους από 9,900 δημόσιους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία

Gazzetta team
Στην Ταζμανία απέλυσαν περισσότερους από 9,900 δημόσιους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία
Στην Ταζμανία γίνεται εκκαθάριση! Ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή για απόλυση τουλάχιστον 9.900 δημόσιων υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι έδωσε σήμερα εντολή για την άμεση απόλυση τουλάχιστον 9.900 δημόσιων υπαλλήλων, έπειτα από τις έρευνες των κυβερνητικών υπηρεσιών που έφεραν στο φως πλαστούς τίτλους ακαδημαϊκών σπουδών που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι αυτοί.

Από την εκλογή του στον προεδρικό θώκο τον Οκτώβριο του 2015, ο Μαγκουφούλι έχει απολύσει αρκετούς ανώτερους αξιωματούχους, ανάμεσά τους και τον επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τον διευθυντή φορολογικών εσόδων, έναν ανώτερο αξιωματούχο της σιδηροδρομικής υπηρεσίας και τον επικεφαλής της λιμενικής αρχής ως μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι επιχειρήσεις καταγγέλλουν ότι η διαφθορά και η ανικανότητα της κυβέρνησης να την πατάξει θέτουν τεράστια εμπόδια για επενδύσεις στην Τανζανία.

Οι απολύσεις των κατόχων πλαστών τίτλων σπουδών έρχονται έπειτα από μια άλλη επιχείρηση εξυγίανσης που πραγματοποίησε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2016, όταν και εντόπισε περισσότερους από 19.700 «εργαζομένους φαντάσματα», καταχωρημένους στην μισθοδοσία του δημοσίου τομέα, οι οποίοι επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 238 δισεκατομμύρια σελλίνια (107 εκατομμύρια δολάρια).

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, ενώ υπάρχουν άνθρωποι στην κυβέρνηση με πλαστούς τίτλους σπουδών», δήλωσε ο Τανζανός πρόεδρος, καθώς έλαβε το πόρισμα για την απάτη των τίτλων σπουδών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Η μηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται σε τουλάχιστον 260 εκατομμύρια δολάρια.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε εθνικό και τοπικό επίπεδο ανέρχονται σε 550.000 και η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι δαπάνες μισθοδοσίας του δημόσιου τομέα είναι υπερβολικές.

Ο Μαγκουφούλι διέταξε τους αξιωματούχους να «δώσουν στην δημοσιότητα» την λίστα με τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν καταθέσει τους πλαστούς ακαδημαϊκούς τίτλους.

«Αυτοί οι άνθρωποι κατείχαν κυβερνητικά πόστα, χωρίς να έχουν τα προσόντα. . . μας λήστεψαν σαν κοινοί εγκληματίες», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ