7/10 μαθητές Λυκείου σκέφτονται τις σπουδές στο εξωτερικό

Gazzetta team
7/10 μαθητές Λυκείου σκέφτονται τις σπουδές στο εξωτερικό
Το 44% δηλώνει ισχυρή πρόθεση και το 33% μέτρια πρόθεση να φύγει στο εξωτερικό - Στην έρευνα απάντησαν μαθητές ηλικίας 15-18 ετών από τη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα και από τα χρόνια του Λυκείου φαίνεται ότι σκέφτονται οι νέοι και οι νέες στην Ελλάδα το ενδεχόμενο μετανάστευσης στο εξωτερικό όπως προκύπτει από την επιστημονική εργασία των καθηγητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Λόη Λαμπριανίδη και Θεοδόση Σύκα που δημοσιεύτηκε στην αγγλόφωνη επιστημονική επιθεώρηση International Migration & Integration τον Οκτώβριο του 2015.

Το 76% των ερωτηθέντων στα 3 απο τα 4 πειραματικά Λύκεια της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην έρευνα, που φέρνει στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών, απάντησαν ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να σπουδάσει στο εξωτερικό.

Ένα 43,3% δήλωσε ότι έχει ισχυρή έως πολύ ισχυρή πρόθεση να μεταναστεύσει στο εξωτερικό για σπουδές, ένα 33% ότι έχει μέτρια πρόθεση και μόλις ένα 23,7% το επιθυμεί λιγότερο ή απαντά αρνητικά.

Στην έρευνα απάντησαν 373 μαθητές ηλικίας 15-18 ετών από συνοικίες με μέτριο, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα, από μαθητές με υψηλές αλλά και με μέτριες βαθμολογικές επιδόσεις.

Η έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την τάση που καταγράφεται στην εποχή των Μνημονίων οπότε περίπου 140.000 επιστήμονες έφυγαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με έρευνες, το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών έχει πάνω από ένα πτυχίο, μεταπτυχιακό και διδακτορικό. Συγκεκριμένα, το 73% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51% διδακτορικό και το 41% τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Πηγή: protothema.gr