Eπανεμφάνιση των διαρρηκτών που ανατινάζουν ΑΤΜ

Gazzetta team
Eπανεμφάνιση των διαρρηκτών που ανατινάζουν ΑΤΜ
Επανεμφάνιση των διαρρηκτών ΑΤΜ με την μέθοδο διοχέτευσης αερίου (PLOFKRAAK), στα Γλυκά Νερά. Σε άλλη περίπτωση, άγνωστοι «κατεδάφισαν» το Δημαρχείο Αχαρνών.

Επανεμφάνιση των διαρρηκτών ΑΤΜ με την μέθοδο διοχέτευσης αερίου (PLOFKRAAK), στα Γλυκά Νερά. Σε άλλη περίπτωση, άγνωστοι «κατεδάφισαν» το Δημαρχείο Αχαρνών προκειμένου να αποσπάσουν το ΑΤΜ που βρίσκεται έξω από αυτό.

Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στις 04:35 με στόχο μηχάνημα αναλήψεων της EUROBANK που ήταν εγκατεστημένο έξω από υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., στην οδό Χρυσανθέμων 5. Οι δράστες διοχέτευσαν αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ, προκάλεσαν έκρηξη και κατάφεραν να αποσπάσουν τις κασετίνες που περιείχαν χρήματα, προκαλώντας παράλληλα μεγάλες υλικές ζημιές στο υποκατάστημα. Οι αστυνομικοί εντόπισαν λάστιχα ποτίσματος και καλώδιο που εκτείνονταν σε απόσταση τουλάχιστον 50 μέτρων από το αυτόματο μηχάνημα. Οι κάμερες ασφαλείας κατέγραψαν τις κινήσεις των δραστών και τώρα οι αστυνομικοί ερευνούν προς κάθε κατεύθυνση για τον εντοπισμό τους.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη το προηγούμενο χρονικό διάστημα, με τους δράστες να «πειραματίζονται» σχετικά με την ποσότητα του αερίου προκειμένου να μην καταστρέφουν τα χρήματα, όπως είχε παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις. Οι δράστες στόχευαν απομακρυσμένα ΑΤΜ, σε μεμονωμένα κιόσκια και έξω από καταστήματα. Συνέδεαν φιάλες υγραερίου με λάστιχο ποτίσματος, το οποίο τοποθετούν μέσα στη σχισμή του ΑΤΜ, ενώ στην άκρη του είναι κολλημένο απογυμνωμένο ηλεκτρικό καλώδιο. Στη συνέχεια ανοίγουν τη στρόφιγγα της μπουκάλας υγραερίου διοχετεύοντας αέριο στο εσωτερικό του ΑΤΜ. Αφήνοντας την ικανή ποσότητα, ενώνουν τις άκρες του καλωδίου που βρίσκονται στη δική τους πλευρά με μία μπαταρία προκαλώντας σπινθήρα, ανάφλεξη και έκρηξη από μέσα προς τα έξω, με αποτέλεσμα οι κασετίνες με τα χρήματα να εκσφενδονίζονται.

Η δεύτερη περίπτωση καταγράφηκε στις 05:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης στην οδό Φιλαδελφείας στο Μενίδι. Δύο άγνωστοι, που επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο είχε κλαπεί δύο ημέρες νωρίτερα από το Νέο Ηράκλειο, προσέκρουσαν με σφοδρότητα σε ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, επιχειρώντας να το διαρρήξουν και να αποσπάσουν τις κασετίνες με τα χρήματα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Το μηχάνημα ήταν τοποθετημένο εξωτερικά του δημαρχείου Μενιδίου, και από την πρόσκρουση σημειώθηκαν υλικές ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου.


Πηγή: thetoc.gr