Eξωδικαστική ρύθμιση στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια με εγγύηση του δημοσίου

Gazzetta team
Eξωδικαστική ρύθμιση στα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια με εγγύηση του δημοσίου
«Χιλιάδες αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν» δήλωσε ο υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης

Σύσκεψη παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με βασικό θέμα συζήτησης τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αποσαφήνιση και άρση των ερμηνευτικών δυσκολιών σε σχέση με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών», που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Στη σύσκεψη έγινε ξεκάθαρο πως στο ρυθμιστικό πλαίσιο του νόμου, θα υπάγονται και τα βεβαιωμένα αγροτικά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης, σημειώθηκε πως με τις νέες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών, όλοι οι αγρότες θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εφόσον τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων.

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου, όπως τονίστηκε από την πλευρά του υπουργείου, «είναι μια δίκαιη συμφωνία με όλους, η οποία θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες αποπληρωμής της επιχείρησης».

Όσον αφορά στο θέμα των πανωτοκιών που απασχολεί τους φορείς, ανακοινώθηκε πως αυτό θα εξεταστεί σε δεύτερο χρόνο.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε πως «χιλιάδες Έλληνες αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να διευθετήσουν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αυτό του δανεισμού, ώστε να συνεχίσουν με καλύτερες προϋποθέσεις και απρόσκοπτα να παράγουν, να ζουν τις οικογένειές τους και να συνεισφέρουν στην ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της εταιρείας Ενιαίας Ειδικής Εκκαθάρισης Α.Ε «είχε στόχο την πλήρη εναρμόνιση του νόμου για την εξώδικη ρύθμιση των οφειλών - ενός νομοθετήματος προηγμένου νομικού πολιτισμού, τόσο με τις ανάγκες των αγροτών όσο και με την κανονική εφαρμογή και υλοποίηση των ρυθμίσεων».

«Έγινε μια καλή αρχή για την οριστική διευθέτηση των αγροτικών δανείων. Η ανακούφιση των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων θα λάβει χώρα με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και με βασικό μέλημα την ελάφρυνση των πραγματικά αδύναμων δανειοληπτών και όχι των στρατηγικά κακοπληρωτών. Είμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να φέρουμε σε πέρας μία προσπάθεια με ξεκάθαρα κοινωνικό πρόσημο και αναπτυξιακή στρατηγική κατεύθυνση» κατέληξε ο Βασίλης Κόκκαλης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Νικόλαος Μαυραγάνης, υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Σταύρος Αραχωβίτης, βουλευτής του Ν. Λακωνίας, Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ.ά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ