Με drones της ΕΛ.ΑΣ θα προστατεύονται τα δάση φέτος το καλοκαίρι

Gazzetta team
Με drones της ΕΛ.ΑΣ θα προστατεύονται τα δάση φέτος το καλοκαίρι
Με την αξιοποίηση των drones της ελληνικής αστυνομίας σε επίπεδο πρόληψης-επιτήρησης ξεκινά φέτος η αντιπυρική περίοδος

Με την αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) της ελληνικής αστυνομίας, σε επίπεδο πρόληψης-επιτήρησης, ξεκινά φέτος η αντιπυρική περίοδος, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ανταποκρίθηκε θετικά στο σχετικό αίτημα που έθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Γιώργος Καραμέρος.

«Η πρόληψη και ο συντονισμός», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ), «είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις από φυσικές ή ανθρωπογενείς απειλές και κινδύνους, όπως αποδείχτηκε στην πράξη τον χειμώνα, με την επέλαση του χιονιά στα βόρεια προάστια».

Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, προσβλέπουμε στη συνδρομή των εθελοντών, αλλά και στη συνεργασία, με μηνύματα και έκτακτα δελτία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου.

Στο πλαίσιο εξάλλου του απολογισμού της χειμερινής περιόδου, ο Γ. Καραμέρος πρότεινε να εξεταστεί η χρήση ψηφίδας άμμου ή ανακυκλωμένου γυαλιού σε αντικατάσταση του αλατιού που καταστρέφει τη χλωρίδα του περιαστικού πρασίνου. Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια Αττικής προωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης έναντι τεχνολογικών καταστροφών και πως άμεσα πρόκειται να γίνει ειδική συνεδρίαση του ΣΟΠΠ για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου.

Κατά τη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ, ιεραρχήθηκαν οι δράσεις προετοιμασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και κινδύνων από δασικές πυρκαγιές και πυρκαγιές υπαίθρου, ενώ εντοπίστηκαν θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται, είτε με τη χρηματοδότηση είτε με το εποχικό προσωπικό, καθώς και άλλα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Επιπλέον, καταγράφηκαν αναλυτικά και δόθηκαν σχετικές οδηγίες για τη συντήρηση και τον καθαρισμό του δικτύου δασοπυρόσβεσης στο Πεντελικό Όρος και στον Υμηττό, για την πληρότητα των υδατοδεξαμενών, τον έλεγχο των πυροφυλακίων και των κρουνών, καθώς και για την συχνότερη επιτήρηση δασικών και περιαστικών εκτάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ