Θεανώ Φωτίου: Τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση θα χτίσουν ένα γερό κράτος

Gazzetta team
Θεανώ Φωτίου: Τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση θα χτίσουν ένα γερό κράτος
«Τα μέτρα που έχουμε ήδη νομοθετήσει ή σχεδιάζουμε να νομοθετήσουμε για την αναδιοργάνωση της κοινωνικής πολιτικής, θα βάλουν τα θεμέλια για το κοινωνικό κράτος πρόνοιας και αλληλεγγύης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Θεανώ Φωτίου

«Οι όροι της συμφωνίας με τους δανειστές δίνουν δυνατότητες, για να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για την αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιθέας, με θέμα «Κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».

«Δεν παραβλέπω, βέβαια ότι οι περικοπές, που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε, πλήττουν τους ανθρώπους τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή μας θέλουμε όχι απλώς να εκπροσωπούμε, αλλά και να τους έχουμε δίπλα μας. Για πρώτη φορά, ωστόσο, στα χρόνια των μνημονίων, το αποτέλεσμα μίας διαπραγμάτευσης δεν είναι μόνο περικοπές, αλλά και ισόποσες δημόσιες δαπάνες» σημείωσε η κ. Φωτίου.

Όπως ανέφερε, το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δαπανών θα κατευθυνθεί στα πιο φτωχά και ευάλωτα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και έχουν τρεις άξονες:

«Την παιδική προστασία, με την αύξηση του επιδόματος τέκνων από το πρώτο παιδί, ώστε να στηριχθούν και οι οικογένειες που έχουν ένα ή δύο παιδιά και για την οποία θα δαπανηθούν 350 εκατομμύρια ευρώ, τα σχολικά γεύματα, που θα επεκταθούν σε 300.000 παιδιά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και τη δημιουργία 1.800 νέων παιδικών σταθμών, με τους οποίους θα προστεθούν 45.000 νέες θέσεις στις 90.000 υπάρχουσες, ώστε όλα τα παιδιά που το έχουν ανάγκη και οι γονείς τους που δεν μπορούν να πληρώσουν να βρουν μία θέση σε παιδικό σταθμό. Την πολιτική στέγασης με την επιδότηση ενοικίου και στεγαστικού δανείου, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει επιτέλους πολιτική κοινωνικής στέγης και για την οποία θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και την αξιοποίηση της λεγόμενης "μικρής" ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για τη στέγαση ευάλωτων ομάδων του ελληνικού πληθυσμού, αλλά και προσφύγων και, ιδίως, ασυνόδευτων ανηλίκων».

«Αυτά που αφορούν το υπουργείο Εργασίας, μαζί με τα μέτρα για την Παιδεία και την Υγεία, την κατάργηση ή μείωση, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, της συμμετοχής των συνταξιούχων στην αγορά φαρμάκων, αλλά και τα μέτρα που έχουμε ήδη νομοθετήσει ή σχεδιάζουμε να νομοθετήσουμε για την αναδιοργάνωση, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της κοινωνικής πολιτικής, θα βάλουν τα θεμέλια για το κοινωνικό κράτος πρόνοιας και αλληλεγγύης στη χώρα μας» τόνισε η κ. Φωτίου στις δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.