Η εξήγηση για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ

Gazzetta team
Η εξήγηση για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΔΕΗ
Ήδη σήμερα στις 3250 κιλοβατώρες, η ΔΕΗ παίρνει 334,71 ευρώ και η χρέωση για τις ΥΚΩ είναι 145,86 ευρώ με την αναλογία να διαμορφώνεται στο 43,58%.

Προσοχή οι… ΥΚΩ δαγκώνουν. Μπορεί η ΔΕΗ με τη χθεσινή της ανακοίνωση να θέλησε να καθησυχάσει τους καταναλωτές υποστηρίζοντας ότι «η επιβάρυνση στους λογαριασμούς από τη σταδιακή ανάκτηση των ποσών θα είναι πολύ μικρή και προσωρινή» ωστόσο η πραγματικότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι εντελώς διαφορετική.

Η χρέωση για τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, φτάνουν να φουσκώνουν το τιμολόγιο της ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και κατά 43,62%. Ειδικά τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο έρχονται αντιμέτωπα με εξαιρετικά δυσάρεστες εκπλήξεις όταν ανοίγουν τον φάκελο με τον λογαριασμό της ΔΕΗ καθώς καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσά που ξεπερνούν ακόμη και τα 100 ευρώ ανά τετράμηνο. Και αυτά με την υφιστάμενη κατάσταση.

Επί των ήδη φουσκωμένων ποσών θα έρθουν να προστεθούν νέες επιβαρύνσεις κάτι που σημαίνει ότι το ΥΚΩ θα φτάσει να προσαυξάνει τον λογαριασμό του ρεύματος ακόμη και πάνω από 50-55% ειδικά στις υψηλές καταναλώσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι επί της χρέωσης ΥΚΩ, επιβάλλονται και φόροι (σ.σ κυρίως ο ΦΠΑ) κάτι που σημαίνει ότι το τελικό ποσό της επιβάρυνσης ανεβαίνει ακόμη ψηλότερα.

Εκτός από υπερβολική, η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας είναι και άδικη καθώς ο ανυποψίαστος καταναλωτής μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με πρόσθετες επιβαρύνσεις μόνο και μόνο επειδή κατανάλωσε μια κιλοβατώρα παραπάνω.

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται είναι αληθινό

Όποιος καταναλώνει 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, επιβαρύνεται για ΥΚΩ με 31,4 ευρώ. Όποιος καταναλώνει 2001 κιλοβατώρες επιβαρύνεται με 79,78 ευρώ. Αυτή, λογικά, είναι η ποιο ακριβή κιλοβατώρα στον… πλανήτη. Στις 3000 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 119,61 ευρώ για τις ΥΚΩ. Στις 3001 κιλοβατώρες, η επιβάρυνση ανεβαίνει ακόμη περισσότερο στα 134,68 ευρώ.

Ο λόγος για τον οποίο ισχύουν αυτά τα απίστευτα, είναι το γεγονός ότι οι ΥΚΩ δεν ακολουθούν κλιμακωτή χρέωση. Όποιος ξεπεράσει ένα όριο κατανάλωσης, πληρώνει βάσει της αυξημένης τιμής για το σύνολο της κατανάλωσης. Οι σημερινές τιμές υπολογισμού των ΥΚΩ οι οποίες και πρόκειται να αναπροσαρμοστούν είναι οι εξής:


Πηγή: thetoc.gr