Ο Ομπάμα θα πάρει 400.000 για να κάνει μία ομιλία

Gazzetta team
Ο Ομπάμα θα πάρει 400.000 για να κάνει μία ομιλία
Σχεδόν 100 ημέρες μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο -και μετά τις παρατεταμένες διακοπές του- ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έπιασε δουλειά.

Τα φώτα της δημοσιότητας του έλειψαν κι η εμφάνισή του την περασμένη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο ήταν μόλις η αρχή. Η επόμενη ομιλία του έχει ήδη προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σ’ ένα συνέδριο που θα διοργανώσει η επενδυτική τράπεζα Cantor Fitzgerald.

Όμως η εμφάνιση αυτή έχει ήδη πυροδοτήσει έντονη κριτική, αφού ο 55χρονος πολιτικός δέχθηκε να μιλήσει ενώπιον των τραπεζιτών της Wall Street, που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει κάποτε σκωπτικά “fat cats” («παχιές γάτες») λόγω των εξωφρενικών απολαβών τους. Κατηγορία που αναδρομικά τουλάχιστον ακούγεται κάπως κούφια, αν αναλογιστεί κανείς την αμοιβή που συμφώνησε ο Ομάμα: 400.000$.

Ακόμη κι οι απολαβές των Κλίντον ωχριούν μπροστά της. Για τέτοιες εμφανίσεις ο Μπιλ κι η Χίλαρι ενθυλακώνουν κατά μέσο όρο 200.000$. Αλλά η διαφορά στο κασέ του Ομπάμα από εκείνο των Κλίντον φάνηκε απ’ τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγινε γνωστό ότι ο εκδοτικός οίκος Random House θα καταβάλει κάπου 65 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα των επόμενων βιβλίων του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ και της γυναίκας του Μισέλ. Για ένα παρόμοιο συμβόλαιο ο Μπιλ Κλίντον είχε πάρει κάποτε 15 εκατομμύρια δολάρια.

«Κρύβει μια δόση ειρωνείας κι υποκρισίας το ότι ο Ομπάμα βγάζει τώρα λεφτά από τους ανθρώπους που ο ίδιος είχε επιτεθεί κάποτε για τα παχυλά τους εισοδήματα», σχολίασε στη New York Post ο Δημοκρατικός πολιτικός σύμβουλος Χανκ Στάινκοπφ. Δεν εξεπλάγη πάντως με τη συμφωνία που έκανε ο Ομπάμα, γιατί, όπως είπε, όλοι οι πρώην πρόεδροι το ίδιο έκαναν...

Η εμφάνιση του Ομπάμα στο συνέδριο είναι πάντως αξιοσημείωτη και για έναν ακόμη λόγο: βασικό θέμα του συνεδρίου είναι η υγειονομική περίθαλψη – που ο Ομπάμα είχε αναγάγει σε μια απ’ τις προτεραιότητες της θητείας του. Ο νόμος Obamacare διασφαλίζει ότι εκατομμύρια πενιχρά αμειβόμενοι Αμερικανοί μπορούν να πληρώνουν τις ιατρικές επισκέψεις και τα νοσήλια στα νοσοκομεία. Ο διάδοχός του, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ξηλώσει το νόμο αυτό. Κι οι Λύκοι -ή μάλλον οι «παχιές γάτες» εν προκειμένω- της Wall Street δίνουν τώρα στον Ομπάμα την ευκαιρία να παρουσιάσει γι’ άλλη μια φορά τα επιχειρήματά του με τη γνωστή -και καλοπληρωμένη πλέον- ευφράδειά του...

Πηγή: iefimerida.gr