Ψάχνουν με... 25 ερωτήσεις το μυστικό της ντουλάπας

Gazzetta team
Ψάχνουν με... 25 ερωτήσεις το μυστικό της ντουλάπας
Η Αστυνομία δημοσίευσε νέα φωτογραφία του καταζητούμενου της ληστείας στο Παλαιό Φάληρο.
Συνεχίζεται η αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ. μετά τη διαφυγή - στις αρχές Απριλίου - του περιβόητου «ληστή της ντουλάπας» από το Παλαιό Φάληρο για τον καταλογισμό ευθυνών ενώ εξακολουθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., στάλθηκε τις τελευταίες ώρες μέχρι και λίστα περίπου 25 ερωτήσεων στους αρμόδιους αστυνομικούς σχετικά με την αλληλουχία των γεγονότων, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν αλλά και τον ορισμό «διοικητών σκηνής», το «μνημόνιο ενεργειών» και άλλες τυπικές ενέργειες στις οποίες οφείλουν να προχωρούν οι αστυνομικοί. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ζητούμενο είναι αν τηρήθηκε μέσα στη γενική σύγχυση «ημερολόγιο δράσεων» από την ΕΛ.ΑΣ. και αν υπήρξε οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Την ίδια ώρα, «Το Βήμα» παρουσιάζει νέα φωτογραφία του δράστη που διέφυγε και ο οποίος έχει μετατραπεί σε έναν από τους πλέον βασικούς «στόχους» της ΕΛ.ΑΣ. καθώς υπάρχει ο φόβος μήπως προχωρήσει σε νέα ληστρική επίθεση.
Οι συλληφθέντες και ο «Τόλης»
Το συγκεκριμένο περιστατικό σημειώθηκε στις 3 Απριλίου 2017 σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην οδό Θησέως στο Παλαιό Φάληρο όπου πραγματοποίησαν ληστρική επιδρομή τέσσερις ποινικοί. Ο πρώτος από αυτούς, ο 41χρονος Μολδαβός Μιχαήλ Γκ., που σκοτώθηκε πέφτοντας από μπαλκόνι στη διάρκεια καταδίωξης από αστυνομικούς, είχε καταδικασθεί μαζί με έναν ομοεθνή του - ο οποίος είχε πάρει άδεια από τις φυλακές προ τριετίας και εξαφανίσθηκε - για τη δολοφονία ενός κοσμηματοπώλη και ενός ιδιοκτήτη περιπτέρου στη διάρκεια ληστείας το 2007 στην Καλλίπολη στον Πειραιά. Ο δεύτερος εκ των δραστών, ο οποίος συνελήφθη, είναι ένας 40χρονος Ρώσος, μέλος 15μελούς συμμορίας ρώσων και γεωργιανών κακοποιών που είχε δημιουργηθεί τον Νοέμβριο του 2008 και είχε προχωρήσει σε 25 ληστείες τραπεζών και χρηματαποστολών. Τρίτος ληστής, ο οποίος επίσης κατέληξε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ., είναι ένας 35χρονος αρμενικής καταγωγής, ο Αραμάις Μπ., που είχε κατηγορηθεί για λαθρεμπόριο όπλων και κλοπές.
Ο τέταρτος και πιο πολυσυζητημένος ληστής που αναζητείται εντοπίσθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας να βγαίνει από την ντουλάπα του διαμερίσματος το οποίο φέρεται να είχαν ελέγξει επανειλημμένως οι αστυνομικοί που έσπευσαν επιτόπου. Επιπλέον, στη διάρκεια της αρχικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. προσδιορίσθηκε ο ρόλος ενός Αλβανού με το όνομα «Τόλης» ο οποίος σύμφωνα με τον ρώσο συλληφθέντα ήταν αυτός που δημιούργησε τη συμμορία και που γνωρίζει την ταυτότητα του τέταρτου καταζητούμενου.
Ψάχνουν ξανά το δώμα
Σύμφωνα από τα στοιχεία που αποκαλύπτονται τώρα τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί της ΔΙΑΣ που έσπευσαν επιτόπου ανέφεραν με κατηγορηματικό τρόπο ότι είχαν ελέγξει τον χώρο της ντουλάπας και πως αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρισκόταν από την αρχή εκεί ο τέταρτος ληστής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον της έρευνας στρέφεται στον χώρο του δώματος (σ.σ.: ακριβώς επάνω από το διαμέρισμα της ληστείας στο Παλαιό Φάληρο) που ανήκει στον 41χρονο ιδιοκτήτη του διαμερίσματος και ο οποίος περιγράφεται ως «ιδιαίτερα ακατάστατος, με πολλές κούτες» κ.λπ. Ο χώρος αυτός ελέγχθηκε - όχι πλήρως - αργότερα και ενώ διαρκούσε η καταδίωξη των υπολοίπων ληστών. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν σοβαρό το ενδεχόμενο ο καταζητούμενος κακοποιός να κρύφτηκε σε σημείο του δώματος τις περισσότερες ώρες και ύστερα να κατέβηκε στο διαμέρισμα και να μπήκε στην ντουλάπα, λίγη ώρα πριν από τον εντοπισμό του.
Στο ερωτηματολόγιο το οποίο απέστειλε τώρα το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθεια να διευκρινισθούν οι ακριβείς συνθήκες του περιστατικού, να υπάρξει καταμερισμός ευθυνών αλλά και για να ληφθούν προληπτικά μέτρα ζητείται από αρμοδίους να προσδιορίσουν οι ίδιοι αν υπήρξαν λανθασμένες ενέργειες ή παραλείψεις. Επιπλέον διατυπώνονται ερωτήματα για τον τρόπο χειρισμού των ΜΜΕ και για το αν υπήρξε «διαταραχή» των κοινωνικών και... οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αναζήτηση του υπόπτου. Εχει εξετασθεί η εκδοχή να πρόκειται για τον πρώην συνεργό του Μολδαβού που σκοτώθηκε πέφτοντας από το μπαλκόνι, όπως και άλλες σχετικές πληροφορίες. Οσον αφορά τον Αλβανό με το ψευδώνυμο «Τόλης» ο οποίος έπαιξε ρόλο συντονιστή της συμμορίας των ληστών, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο να πρόκειται για «ανύπαρκτο πρόσωπο» που επικαλούνται οι κατηγορούμενοι. Κι αυτό για να αποφευχθεί η σύλληψη του τέταρτου συνεργού τους και να μη φανεί ότι είχαν την πρωτοβουλία για τη ληστεία.

Πηγή: tovima.gr