Συβέλαβαν Έλληνα ακτιβιστή στην Τουρκία για εξύβριση στον Ερντογάν (vid)

Gazzetta team
Συβέλαβαν Έλληνα ακτιβιστή στην Τουρκία για εξύβριση στον Ερντογάν (vid)
Προφυλακίστηκε σε φυλακές στο Σιρνάκ μετά από σχετική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου Ειρήνης, την Κυριακή

Έναν ελληνικής καταγωγής ακτιβιστή που ζει στην Τουρκία συνέλαβαν οι Αρχές της γειτονικής χώρας με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί, ακτιβιστής και αντιρρησίας συνείδησης συνελήφθη και κρατείται στα ανατολικά της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, με κατηγορίες όπως προσβολή του Τούρκου προέδρου, μη συμμόρφωση στους νόμους και προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης (του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, PKK).

Σύμφωνα με τον ιστότοπο turkishminute.com, που επικαλείται δημοσίευμα της Cumhuriyet, ο Γιαϊλαλί προφυλακίστηκε σε φυλακές στο Σιρνάκ μετά από σχετική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου Ειρήνης, την Κυριακή.

Στο παρελθόν, ο Γιαϊλαλί είχε προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας για την οργάνωση ειρηνικών διαμαρτυριών, μετά την αποκαλούμενη «σφαγή του Ρομπόσκι», όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μία ομάδα Κούρδων άοπλων χωρικών, στις 28 Δεκεμβρίου το 2011, σκοτώνοντας 34 απ’ αυτούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια ζούσε στο χωριό, στηρίζοντας τις οικογένειες των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι οι χωρικοί είχαν κατηγορηθεί τότε ότι ήταν τρομοκράτες που ταξίδευαν κατά μήκος των ιρακινο-τουρκικών συνόρων. Ωστόσο, έξι χρόνια μετά το περιστατικό, και παρά την συνεχιζόμενη έρευνα, δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Πηγή: protothema.gr