Τσίπρας: Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα μπορούσαμε να πάρουμε!

Gazzetta team
Τσίπρας: Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα μπορούσαμε να πάρουμε!
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

«Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα μπορούσαμε να πάρουμε και από όσα μπορούσε να αντέξει η οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κληθείς να περιγράψει τους λόγους για τους οποίους η δεύτερη αξιολόγηση έχει καθυστερήσει τόσο πολύ να ολοκληρωθεί.

«Εγώ δεν την έκλεινα τη συμφωνία με 42 φορές περισσότερα μέτρα, αυτή την πίεση είχαμε αυτό το διάστημα όταν η αντιπολίτευση έλεγε υποκριτικά κλείστε τη διαπραγμάτευση»», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στον Αntenna.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απορρίπτοντας με κάθε τρόπο πως για τις καθυστερήσεις αυτές είχε ευθύνη η κυβέρνηση.

«Καθυστερήσεις κάνεις όταν θέλεις να κρατήσεις το σκορ και να πάρεις την πρόκριση», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης, όχι μόνο στην Ελλάδα, που να μην έχει καταλάβει τι παιχνίδι παίζεται, τι παιχνίδι παίχτηκε όλο αυτό το διάστημα. Οι μόνοι που έμειναν να υποστηρίζουν ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση για αυτήν την απαράδεκτη καθυστέρηση, ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της», σημείωσε.

«Αυτή την αξιολόγηση, δεν πρέπει να τη βλέπουμε μόνο ως την πορεία του προγράμματος, αλλά είναι συνολική συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «μας ζητούσαν αύξηση των ομαδικών απολύσεων και Lock Out».

Υπεραμύνθηκε των αντίμετρων ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των αντίμετρων, υπογραμμίζοντας πως «πρόκειται για μέτρα που καλύπτουν την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει». Πρόσθεσε ότι μεταξύ των μέτρων είναι 600 εκατ. το χρόνο για επίδομα ενοικίου, δωρεάν παιδικοί σταθμοί, μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις και πετύχαμε μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Πήγαμε σε μια διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα αλλά και το χρέος».

«Τα μέτρα αφορούν μετά τη λήξη του προγράμματος και είναι χωρίς αίρεση. Η δήλωση μου στην Εφημερίδα των Συντακτών αφορούσε σε υπό αίρεση μέτρα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Συνολική συμφωνία σε 20 μέρες

«Πρέπει να βγούμε από τα μνημόνια, δεν αντέχει άλλη επιτροπεία η χώρα», ανέφερε, σε άλλο μέρος της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας. «Θα πρέπει να έχουμε συνολική συμφωνία σε 20 μέρες», εξήγησε.

Δεν εφαρμόζω μέτρα χωρίς το χρέος, διεμήνυσε, στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως «μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω μέτρα». «Προφανώς θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε το θέμα του χρέους. Τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους», συμπλήρωσε. «Τα μέτρα αυτά είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα», πρόσθεσε. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο για συνολική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών στο Eurogroup της 22αας Μαΐου.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, επίσης, πως «δεν είναι άπιαστο όνειρο το πλεόνασμα του 3,5%», ενώ, αναφερόμενος ειδικότερα στο πλεόνασμα του 2016, ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, «Εγώ κάνω τον σταυρό μου που πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί εάν δεν το είχαμε πιάσει θα ήμασταν μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στην κ. Λαγκάρντ και τον κ. Σόιμπλε». «ΔΝΤ και Σόιμπλε αναγνωρίζουν εκ των υστέρων τα λάθη τους», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε την αντιπολίτευση πως «κακώς τους πληροφορούν κάποια παπαγαλάκια, βαίνουν μειούμενες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές» και «η πρόβλεψη ακόμα κα του κακού ΔΝΤ είναι για πάνω από 2% ανάπτυξη για το 2017».

«Με την τωρινή κυβέρνηση έχει μπει κόφτης σε μίζες, ρεμούλα και φοροδιαφυγή», πρόσθεσε, για να επισημάνει πως «οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να πιάσουν τόπο και αποδείξαμε ότι μπορούν να πιάσουν τόπο».

«Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια πολύ μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, έχω πει ότι ήμασταν πειραματόζωο, και δεν λέω ότι δεν φταίνε οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν φταίει ο ελληνικός λαός», σημείωσε και τόνισε ότι «το κρίσιμο είναι τώρα για τις πολιτικές δυνάμεις να μπει ένα τέλος στην περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010 και μετά».

Διασφαλίσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ

Η χώρα αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και οικονομικά, εξήγησε, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, τόνισε πως «Διασφαλίσαμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ».

«Σοβαρός αντίπαλος ο Σόιμπλε, ανοιχτόμυαλη η Μέρκελ»

Αναφερόμενος στη γερμανική στάση σε σχέση με τον Ελλάδα χαρακτήρισε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «σοβαρό αντίπαλο», ενώ για τον καγκελάριο είπε: «Πιστεύω ότι η Άνγκελα Μέρκελ έπρεπε να κάνει πίσω στην πολιτική που επέβαλλε στην Ευρώπη. Σε προσωπικό επίπεδο όμως όταν γνωρίζεις και μιλάς με κάποιον, τολμώ να το πω ότι έχει συναίσθηση και είναι ανοιχτόμυαλη και αυτό φάνηκε στην προσφυγική κρίση».

Δεν έχουμε ξεχάσει τις γερμανικές αποζημιώσεις

Δεν έχουμε ξεχάσει τις γερμανικές αποζημιώσεις, ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας.

«Κάθε πράγμα, όμως, στην ώρα του και στον καιρό του», έσπευσε να διευκρινίσει.

Πηγή: koolnews.gr