Μητσοτάκης: Αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους η εκκλησία

Gazzetta team
Μητσοτάκης: Αναπόσπαστο κομμάτι του κράτους η εκκλησία
Τον φιλανθρωπικό οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

O κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, στα πέτρινα χρόνια του μνημονίου, η Ελλάδα βρήκε στήριγμα στην Εκκλησία, σημειώνοντας πως «η Εκκλησία δεν εκπλήρωσε μόνο τον πνευματικό ρόλο της, αλλά επαναβεβαίωσε και την κύρια κοινωνική αποστολή της».

Επίσης, ενημερώθηκε για το έργο της «Αποστολής», καθώς δεκάδες χιλιάδες μερίδες φαγητού διανέμονται κάθε μέρα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ χιλιάδες δέματα αγάπης με όλα τα απαραίτητα φθάνουν κάθε μήνα στα σπίτια χιλιάδων οικογενειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκατοντάδες ιδρύματα και αναρίθμητες φιλανθρωπικές και κοινωνικές οργανώσεις της Εκκλησίας απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο, χωρίς διακρίσεις και συχνά χωρίς κρατική βοήθεια, αλλά με εξειδικευμένο και αφοσιωμένο προσωπικό σε όλη τη χώρα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε την Εκκλησία ως «κιβωτό αρχών, αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας, θεμέλιο ανθρωπιστικών αξιών στην πράξη», όπου ήταν και παραμένει πάντα στην πρώτη γραμμή. «Διαφύλαξε και σμίλεψε τις παραδόσεις μας, σημάδεψε τις ατομικές και συλλογικές μνήμες μας, συνδιαμόρφωσε την ταυτότητα του νεότερου Ελληνισμού. Και κρατάει ακόμα και σήμερα δεμένους μεταξύ τους, αλλά και με το εθνικό κέντρο τούς απανταχού Έλληνες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως υποκρισία και Εκκλησία δεν συμβαδίζουν.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης ήταν οξύς με όσους εξαπολύουν επιθέσεις στην Εκκλησία για να εξυπηρετήσουν τους πολιτικούς στόχους τους. «Να υβρίζεται και να λοιδορείται η Εκκλησία, αναίτια και απρόκλητα, ώστε να διατηρούν κάποιοι ένα δήθεν "προοδευτικό" άλλοθι και να μπορούν μετά να ψηφίζουν μέτρα σκληρής λιτότητας ελαφρά τη καρδία.

Ή πάλι να προσκολλώνται στην Εκκλησία κάποιοι, ενώ ποτέ δεν την έχουν πιστέψει και ποτέ δεν την έχουν υπηρετήσει πνευματικά. Να προσκολλώνται όψιμα, μόνο και μόνο γιατί έτσι θεωρούν ότι εξυπηρετούνται οι πολιτικοί τους στόχοι», τόνισε. Όσον αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, επισήμανε ότι η Εκκλησία υπήρξε πάντα για τη ΝΔ ένας εθνικός εταίρος και ένας κοινωνικός σύμμαχος, ο πιο κοντινός, ο πιο αποτελεσματικός κοινωνικός σύμμαχος και όχι ένας σύμμαχος στα δύσκολα, και μαζί ένας ιδεολογικός εχθρός για να υπηρετούνται παρωχημένες ιδεοληψίες.

Όπως υπογράμμισε, «οι σχέσεις πρέπει να είναι σταθερές, ειλικρινείς, έντιμες, με αμοιβαίο σεβασμό στους διακριτούς ρόλους. Γι' αυτό και θα πλατύνουμε όλες τις συνέργειες μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, που μπορούν να βοηθήσουν την πατρίδα μας. Παράδειγμα, η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία μπορεί και πρέπει να είναι πολλαπλά επωφελής. Καθώς και η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για όσους επιλέγουν να διαβούν τον αγαθό δρόμο της φιλανθρωπίας».

Μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας. «Η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν απόλυτη κατοχύρωση. Ως εκ τούτου, μία ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 του Συντάγματος ή του Προοιμίου του Συντάγματος δεν θα πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό», σημείωσε.

Πηγή: ethnos.gr