Ανατροπές στην αξιολόγηση από το θολό τοπίο για το χρέος

Gazzetta team
Ανατροπές στην αξιολόγηση από το θολό τοπίο για το χρέος
Το κουαρτέτο των δανειστών ήρθε στην Αθήνα και πιάνει δουλειά στις 5 το απόγευμα με στόχο να υπάρξουν συγκλίσεις, ώστε να συναφθεί τεχνική συμφωνία, το γνωστό μας πλέον Staff Level Agreement.

Την ίδια ώρα, όμως, θολώνει το τοπίο στο μέτωπο του χρέους. Η αντίθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και το Βερολίνο, δεν γεφυρώθηκε ούτε στην Ουάσιγκτον και τώρα φαντάζει πιο πιθανό να μην υπάρχει σύμπτωση θέσεων και απόψεων ως το Eurogroup στις 22 Μαΐου, παρά οι δύο πλευρές να συμπέσουν σε ένα κοινό σχέδιο, το οποίο θα ικανοποιεί μεν το ΔΝΤ για να πάρει την απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι πολύ προχωρημένο σε σημείο που να προκαλεί προεκλογικά προβλήματα σε Μέρκελ και Σόιμπλε.

Δηλαδή, ο τετραγωνισμός του κύκλου, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Οπότε κατά τα φαινόμενα μέχρι τώρα στις 22 Μαΐου δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία για την αξιολόγηση, παρότι η Ελλάδα θα έχει, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ψηφίσει τα μέτρα και τα αντίμετρα στη Βουλή.

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί, όπως είναι φυσικό αναταραχή στους βουλευτές, αλλά και τα μέλη της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής παρότρυνε τον γράφοντα να μπει στον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ και να διαβάσει πως η τελευταία απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής προβλέπει ότι θα υπάρχει συμφωνία και για το χρέος.

Επίσης, βουλευτές εκφράζουν σκεπτικισμό για το πως θα ψηφιστούν τα μέτρα, χωρίς το αντίβαρο του χρέους.

Ο προβληματισμός υπάρχει και στην κυβέρνηση, αλλά ελπίζουν πως τα αντίμετρα θα είναι ένα αρκετά ισχυρό δέλεαρ για να μην υπάρξουν αρνητικές ψήφοι. Και πράγματι οι τοποθετήσεις βουλευτών ως τώρα δείχνουν πως τα αντίμετρα είναι ένα ισχυρό χαρτί.

Πάντως εξίσωση παραμένει πολύ δύσκολη αν τα πράγματα στο μέτωπο του χρέους δεν έχουν ευτυχή κατάληξη και επομένως αυτομάτως τίθεται το ερώτημα τί θα γίνει με τη δόση και την ποσοτική χαλάρωση.

Όσον αφορά στη δόση, το σενάριο που φαίνεται να βγαίνει από τι συρτάρι, είναι να βρεθεί φόρμουλα να καταβληθεί η δόση των 7 δισ. χωρίς τη συμφωνία για το χρέος και μόνο με την τεχνική συμφωνία (το SLA) και το ΔΝΤ να είναι παρόν μεν, αλλά να βάλει έναν αστερίσκο για τα μέτρα για το χρέος στο τέλος του κειμένου.

Πρόκειται για σενάριο που όπως είπαν στο newsit.gr δύο υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, δεν έχει συμφωνηθεί, ούτε είναι το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα το ένα στέλεχος είπε πως “δεν συζητείται αυτή τη στιγμή” και στην επιμονή του newsit.gr αν είναι υπαρκτό πρόσθεσε “δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο”. Επομένως, είναι υπαρκτό.

Το δεύτερο στέλεχος αφού τόνισε ότι “δεν είναι αυτό που έχουμε συμφωνήσει και επιδιώκουμε”, στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “χωρίς συμφωνία για το χρέος δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία ούτε για τα μέτρα , ούτε για τα πλεονάσματα”.

Και στο σημείο αυτό ακριβώς, εισερχόμαστε στο λεπτό σημείο της νέας προσέγγισης την οποία είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες, σύμφωνα με τις οποίες, “δεν πρόκειται να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, αν προηγουμένως δεν εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος”.

Αυτή η θέση ανοίγει ένα παράθυρο για οριστική διευθέτηση του ζητήματος μετά τις γερμανικές εκλογές από τη στιγμή που οι απαιτήσεις του ΔΝΤ δεν γίνονται αποδεκτές από το Σόιμπλε τώρα.
Οπότε τίθεται το δεύτερο ερώτημα. Τι θα γίνει με την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με τα σημερινά δεδομένα και χωρίς εκτίμηση ότι το χρέος είναι βιώσιμο, δεν φαίνεται να ανοίγει η πόρτα της ποσοτικής χαλάρωσης.

Η λύση θα μπορούσε ενδεχομένως να βρεθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο στις Βρυξέλλες, με μία πολιτική απόφαση του Eurogroup, η οποία θα αποτελεί δέσμευση για λήψη μέτρων στη γραμμή του Eurogroup του Μαΐου του 2016, σύμφωνα με την οποία, μεσοπρόθεσμα το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους δεν θα ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Πηγή: newsit.gr