Προφυλακίστηκε άνδρας ελληνικής καταγωγής για «προσβολή» του Ερντογάν

Gazzetta team
Προφυλακίστηκε άνδρας ελληνικής καταγωγής για «προσβολή» του Ερντογάν
Σε φυλακές στο Σιρνάκ μετά από σχετική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου.

Δικαστήριο στο Σιρνάκ διέταξε τη σύλληψη του Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί, ενός ακτιβιστή για την ειρήνη και αντιρρησία συνείδησης, για «προσβολή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Cumhuriyet daily», ο Γιαϊλαλί προφυλακίστηκε σε φυλακές στο Σιρνάκ μετά από σχετική απόφαση του Ποινικού Δικαστηρίου Ειρήνης, την Κυριακή, όπως μεταδίδει το turkishminute.com.

Στο παρελθόν, ο Γιαϊλαλί είχε προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας για την οργάνωση ειρηνικών διαμαρτυριών, μετά τη «σφαγή του Ρομπόσκι», όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μία ομάδα 40 Κούρδων άοπλων χωρικών, σκοτώνοντας 34 απ' αυτούς, στις 28 Δεκεμβρίου του 2011. Οι 19 απ' αυτούς ήταν παιδιά κάτω από 18 χρόνων, ενώ ο μικρότερος μόλις 12 ετών.

Σύμφωνα με τις αρχικές αναφορές, οι χωρικοί κατηγορήθηκαν ότι ήταν τρομοκράτες που ταξίδευαν κατά μήκος των ιρακινο-τουρκικών συνόρων. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η έρευνα διαρκεί έξι χρόνια τώρα, δεν παρουσιάστηκε δημοσίως κανένα εύρημα για τις λεπτομέρειες της αιματηρής επίθεσης.


Πηγή: newsbeast.gr