Εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δίβρης «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ»

Δήμος Μπουλούκος
Εγκαίνια του Κέντρου Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Δίβρης «ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΤΡΑΛΙΑ»
Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 22 Απριλίου, το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά», από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.Εγκαινιάστηκε το Σάββατο 22 Απριλίου, το Κέντρο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δίβρης «Αρχοντικό Πετραλιά», από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Το διατηρητέο και ιστορικό «Αρχοντικό Πετραλιά» μαζί με όλα τα πολύτιμα κειμήλια και σπάνια έγγραφα της οικογένειας που εκτίθενται, δώρισαν στην τοπική κοινωνία, η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και Τίτη Ψιλάκη-Πετραλιά.

Το σύγχρονο και διαδραστικό αυτό μουσείο διαμορφώθηκε σε έναν μοναδικό χώρο πολιτισμού και περιβάλλοντος, όπου αναδεικνύονται η πολύπτυχη ιστορία της περιοχής, η συμβολή της οικογένειας στον επαναστατικό αγώνα, το τοπικό φυσικό περιβάλλον και το αθλητικό-ολυμπιακό ιδεώδες με σκοπό να αποτελέσει κέντρο γνώσης, εκπαίδευσης και μελέτης για τους επισκέπτες και τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του εξήρε τη σημασία της δημιουργίας του Κέντρου, την διαχρονική προσφορά και παρουσία της οικογένειας Πετραλιά από τις αρχές της επανάστασης και στην δημιουργία του Ελληνικού κράτους, τονίζοντας μεταξύ άλλων «….Με αισθήματα τιμής και χαράς βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ιστορική και ειδυλλιακή Δίβρη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, για να εγκαινιάσω την λειτουργία του «Κέντρου Πολιτισμού και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης», το οποίο στεγάζεται στο αρχοντικό της οικογένειας Πετραλιά, ύστερα από την ευγενική απόφαση της τελευταίας να το παραχωρήσει στον Δήμο για την εφαρμογή αυτού του πρωτοποριακού σχεδίου και προγράμματος. Συγχαίρω θερμότατα την οικογένεια Πετραλιά και ιδίως την αγαπητή φίλη και, επί πολλά χρόνια, εκλεκτή συνάδελφο στην πολιτική κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, που με αυτή τους την ενέργεια προβαίνουν σε μια σπουδαία σε συμβολισμούς προσφορά στην Πατρίδα μας, στην Ιστορία μας και στον Πολιτισμό μας...»

Στα εγκαίνια παρέστησαν περιφερειάρχες των νομών, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, βουλευτές όλων των κομμάτων, εκπρόσωποι από τον χώρο της παιδείας και του πολιτισμού καθώς και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή.