Guardian: Tο Brexit θα «δυσκολέψει» αν νικήσει ο Μακρόν

Gazzetta team
Guardian: Tο Brexit θα «δυσκολέψει» αν νικήσει ο Μακρόν
Η εφημερίδα Guardian εκτιμά πως αν ο Εμανουέλ Μακρόν νικήσει στο δεύτερο γύρο πιθανόν να οδηγήσει σε σκληρές διαπραγματεύσεις τις συνομιλίες για το Brexit.

Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα σε σχετικό της άρθρο εκτιμά ότι πιθανή νίκη Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 7ης Μαΐου δεν θα είναι και τόσο ευνοϊκή για τις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ο κεντρώος φιλοευρωπαϊστής πολιτικός έχει χαρακτηρίσει την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ «έγκλημα» που θα φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμέτωπο με την «υποτέλεια». Η εκτίμηση αυτή του Μακρόν δείχνει την αυστηρή του προσέγγιση στο θέμα του Brexit.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας ο οποίος παραιτήθηκε για να αγωνιστεί υπέρ των μεταρρυθμίσεων, υπήρξε σφοδρός επικριτής της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν τάσσεται υπέρ ενός σκληρού Brexit που θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός της ενιαίας αγοράς, ενώ έχει επισημάνει τη σημασία της «υπεράσπισης της ακεραιότητας» της ελεύθερης μετακίνησης και του ελεύθερου εμπορίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον Guardian, αναμφίβολα θα είναι πιο σκληρές με τον Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας, ο οποίος έχει ήδη προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά «προειδοποίηση ή παραίτηση» στην αδιαμφισβήτητη θέση της ΕΕ να υπερασπίζεται πρώτη τα δικά της συμφέροντα.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η επιλογή των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρώπη των 28. Επεσήμανε όμως ότι εφεξής το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης.

«Τάσσομαι υπέρ μίας αυστηρής προσέγγισης στο Brexit: Σέβομαι την ψήφο των Βρετανών πολιτών, όμως το χειρότερο θα ήταν ένα είδος αδύναμης Ευρώπης απέναντι στην Βρετανία», είχε πει ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Δεν θέλω μία κατά παραγγελία προσέγγιση όπου οι Βρετανοί θα κατέχουν το καλύτερο κομμάτι των δύο κόσμων. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα πολύ μεγάλο κίνητρο και για άλλους να φύγουν και να σκοτώσουν την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία βασίζεται στο μοίρασμα των ευθυνών», είχε δηλώσει τότε ο Μακρόν.

Στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον Φεβρουάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη συνάντησή του με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Μακρόν είχε ενοχλήσει με τις σαφείς και εμπεριστατωμένες απόψεις του, τονίζει η εφημερίδα. Όρθιος έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είχε δηλώσει ότι ήθελε «τράπεζες, ταλέντα, ερευνητές και ακαδημαϊκοί» να διασχίσουν τη Μάγχη αφού η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ και ότι η πρωτοβουλία του θα περιλαμβάνει «μία σειρά δράσεων προκειμένου να προσελκύσει στη Γαλλία ταλαντούχους ανθρώπους που δουλεύουν τόσο στην έρευνα, όσο και σε άλλους τομείς».

Λίγο αργότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε χαριτολογώντας: «Η καλύτερη εμπορική συμφωνία για τη Βρετανία ... ονομάζεται ένταξη στην ΕΕ».

Ο Μακρόν υποστήριξε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να περιορισθεί σε μία συμφωνία καναδικού τύπου, ένα αποτέλεσμα το οποίο θα μειώσει δραστικά την πρόσβαση της χώρας στην αγορά.

Πηγή: insider.gr