Άκρως επικίνδυνο το «αέριο γέλιο» που κάνει θραύση

Gazzetta team
Άκρως επικίνδυνο το «αέριο γέλιο» που κάνει θραύση
Μια φαινομενικά «αθώα» περιπέτεια με εισπνοή αερίου από μπαλόνι, που προκαλεί ευφορία, χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα και τις αισθήσεις και «ρίχνει» τις αναστολές αποτελεί την νέα «βόμβα» που σαρώνει την Ελλάδα, στέλνοντας στο νοσοκομείο Ελληνες και ξένους τουρίστες.

Ο δικηγόρος Ρόδου κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, σφόδρα ενοχλημένος από την αδράνεια των αρχών στο ζήτημα, μετά και την διαπίστωση ότι το συγκεκριμένο «ναρκωτικό» διοχετεύεται μαζικά πλέον σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο νησί, κινεί την διαδικασία για τον ποινικό κολασμό των υπευθύνων μέσω της υπαγωγής της ουσίας στον κατάλογο των ναρκωτικών ουσιών.

Όπως δήλωσε στην «Δημοκρατική» ο κ. Ιωαννίδης, πρόκειται να υποβάλει άμεσα αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την οποία θα κοινοποιήσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στις Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών Ρόδου και Εφετών Δωδεκανήσου, σε μια προσπάθεια να τεθεί τέρμα στο παρεμπόριο του φθηνού ναρκωτικού.
Η χρήση του ύπουλου και φτηνού ναρκωτικού (που πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία) γίνεται απλά με το μπαλόνι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το κάνουν ανάρπαστο στη νεολαία.
Το υποξείδιο ή πρωτοξείδιο του αζώτου έχει γλυκιά μυρωδιά και γεύση που προκαλούν ολιγόλεπτη ευφορία.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκπέμπουν SOS, καθώς μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, επιληπτικές κρίσεις ή και εμφράγματα!

Ο κ. Ιωαννίδης, ανήρτησε εξάλλου χθες και το ακόλουθο σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

“Έκανε κι αυτό την εμφάνιση του το νησί μας και μάλιστα κυκλοφορεί και πωλείται «ελεύθερα», χωρίς καμία παρέμβαση καμιάς δημόσιας υπηρεσίας ή τουλάχιστον και εξ όσων γνωρίζω, χωρίς να ασχοληθούν προκειμένου, να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο είναι βλαβερό στην ελεύθερη χρήση του, εκτός από ιατρικούς σκοπούς.
Το λέω, αυτό, διότι, καίτοι, κατά το παρελθόν, ασχολήθηκε με εκτενή δημοσιεύματά της η εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ», σιγή ιχθύος, καίτοι στην ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ στην ΚΥΠΡΟ, υπήρχε θανατηφόρο κρούσμα από την χρήση του! Περιμένουμε, να συμβεί, το ίδιο και εδώ, προκειμένου να λάβουμε μέτρα;
Είναι το αέριο που σε κάνει και γελάς…. δεν είναι, όμως, τελικά τόσο αστείο….
Τι είναι το νιτρώδες οξείδιο; Πόσο επικίνδυνο είναι και γιατί το αποκαλούν το αέριο του γέλιου;

Είναι συνήθως γνωστό σαν το αέριο του γέλιου επειδή μπορεί να προκαλέσει το αυθόρμητο γέλιο σε μερικούς χρήστες. Είναι ένα άχρωμο και άφλεκτο αέριο, με μια ευχάριστη και ελαφρώς γλυκιά μυρωδιά. Είναι αναισθητικό και αναλγητικό. Μπορεί να προκαλέσει την αναλγησία, ευφορία, ίλιγγος, και σε μερικές περιπτώσεις, μικρές παραισθήσεις.
Η εισπνοή του νιτρώδους οξειδίου μπορεί να αναγκάσει τους πνεύμονες να καταρρεύσουν από τα υψηλά επίπεδα πίεσης. Αγοράζεται σε μεταλλικό δοχείο. Στη συνέχεια μεταφέρεται σε ένα μπαλόνι που πρόκειται να εισπνευστεί.


Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από την χρήση του είναι η έλλειψη οξυγόνου. Εάν για παράδειγμα χρησιμοποιηθεί σε ένα κλειστό χώρο όπως είναι ένα αυτοκίνητο ή σε δωμάτιο, μπορεί να προκαλέσει και θάνατο”.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική» οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να παρέμβουν καθώς η ουσία δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των ναρκωτικών, παρά την επικινδυνότητά του.

Το «αέριο γέλιου» πωλείται έναντι 3 έως 5 ευρώ στους τουρίστες σε κέντρα του Φαληρακίου και της Bar Street της οδού Ορφανίδου κι αν καταναλωθεί σε συνδυασμό με αλκοόλ ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για το χρήστη.


Το «αέριο του γέλιου» ή «hippy crack», όπως είναι γνωστό, κυκλοφορεί νόμιμα. Είναι γνωστό και ως ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, ο χημικός τύπος του είναι Ν2Ο και ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με πολύ απαλή, γλυκιά μυρωδιά και γεύση.
Σε υψηλές θερμοκρασίες το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο.
Δεν εμπίπτει σε καμία νομοθεσία ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί στα ελεγχόμενα φάρμακα ή στον περί ναρκωτικών νόμο καθώς το βρίσκει κανείς σε σωληνάριο σαντιγής για γλυκά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook κυκλοφορούν πολλές φωτογραφίες τουριστών που κάνουν χρήση του αερίου σε νυχτερινά κέντρα της πόλη της Ρόδου και του Φαληρακίου ενώ μάλιστα υπάρχει και διαφήμιση σε flyers μπαρ που διαφημίζεται η διάθεσή του έναντι 3 ευρώ (ΝOS BALLOONS)!


Η επίσημη ονομασία του «αερίου του γέλιου» είναι «πρωτοξείδιο του αζώτου» ή «ιλαρυντικό αέριο» και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια για τη χαλαρωτική επίδρασή του.
Το «αέριο του γέλιου» εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα, από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο.

Πού χρησιμοποιείται:
• Οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.
• Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν.
• Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους.
Οι χρήστες του, αναφέρουν πάντως ότι το «αέριο γέλιου» έχει την ίδια επίδραση με μία γραμμή κοκαίνης, με τη διαφορά ότι δεν είναι παράνομο.
Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή, ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο – συνήθως επειδή είναι σε κατάσταση μέθης από την κατασταλτική δράση του υποξειδίου του αζώτου.
Iατροί προειδοποιούν ότι η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών.

Σημειώνεται μάλιστα ότι η χρήση του πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία. Το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί άλλωστε με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
Όσοι συλληφθούν στη Βρετανία να διαθέτουν ή να καταναλώνουν «αέριο του γέλιου» κινδυνεύουν με φυλάκιση που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα επτά χρόνια. Γι’ αυτό, ίσως, στις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου διακοπές τους οι Βρετανοί τού… δίνουν και καταλαβαίνει!


Το αέριο πλασαρίστηκε από τους εμπόρους του ως η εναλλακτική λύση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς είναι πολύ φτηνότερο. Οι κάθε λογής dealers, που είχαν ρίξει το βάρος τους στη Βρετανία, παραμύθιαζαν τους υποψήφιους «πελάτες» τους λέγοντάς τους ότι θα νιώσουν όπως οι VIPs! Παρέλειπαν, βεβαίως, να πουν ότι η διάρκεια της επίδρασής του δεν ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα, αλλά οι συνέπειες από τη χρήση του μπορεί να είναι σοβαρές.


Είναι ενδεικτικό ότι οι συντάκτες της τελευταίας παγκόσμιας έκθεσης για τα ναρκωτικά (Global Drug Survey 2015), όπου συμπεριλήφθηκε το «αέριο του γέλιου», επισημαίνουν τις κόκκινες γραμμές χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου.


Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όποιος εμμένει στη χρήση του πρέπει να αποφεύγει τη λήψη του απευθείας από το φιαλίδιο της συσκευασίας του και να μην το χρησιμοποιεί παράλληλα με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες ούτε με αλκοόλ. Επιπλέον, η εισπνοή πέντε μπαλονιών είναι το ανώτατο όριο και θα πρέπει να υπάρχει χρονικό κενό ανάμεσα στη χρήση καθενός από αυτά, ενώ θεωρούν απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αερισμός στον χώρο όπου γίνεται η εισπνοή.

Το «αέριο του γέλιου» εξολοθρεύει τη βιταμίνη Β12, γι’ αυτό απαιτείται αναπλήρωσή της με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι, αβγά και τυρί, ή συμπληρώματα για τους vegeterians, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την έλλειψή της.



Πηγή: dimokratiki.gr