Υπογράφονται δύο μνημόνια σε λιγότερο από 10 ημέρες

Gazzetta team
Υπογράφονται δύο μνημόνια σε λιγότερο από 10 ημέρες
Όχι ένα αλλά δύο μνημόνια (ένα με την ΕΕ και ένα με το ΔΝΤ) θα πρέπει να κλείσει το οικονομικό επιτελείο μέσα στις συναντήσεις που θα ξεκινήσουν από αύριο στην Αθήνα με στόχο να εξασφαλίσει την τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών πριν το Eurogroup της 22ης Μαΐου.

Ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε στις συναντήσεις που έγιναν τις αμέσως προηγούμενες μέρες στην Ουάσινγκτον έχουν την πορεία μέχρι και την επόμενη σύνοδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης εκτός από την δεύτερη αναθεώρηση του μνημονίου με την ΕΕ και το κείμενο που θα αποτελέσει το νέο μνημόνιο με το ΔΝΤ ( ΜΕFP- Memorandum of Economic & Financial Policies).

Τα δυο διαφορετικά κείμενα, θα σταλούν στην Αθήνα πριν από την έναρξη των συζητήσεων στην Αθήνα. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου οικονομικών τα μέτρα που θα περιλαμβάνουν τα δύο κείμενα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν μέσα σε ένα διάστημα από 7 -10 ημερών.

Τα δύο κείμενα θα έχουν ομοιότητες αλλά δεν θα είναι ταυτόσημα. Αυτό σημαίνει ότι το μνημόνιο του ΔΝΤ μπορεί να έχει διαφορετικές υποχρεώσεις από το αναθεωρημένο μνημόνιο της ΕΕ όπως για παράδειγμα τις αλλαγές στο εργασιακό που όμως φαίνεται δεν έχουν οριστικοποιηθεί για το Ταμείο.

Το σίγουρο είναι ότι το μνημόνιο με το ΔΝΤ θα περιέχει τα ίδια βασικά μέτρα πολιτικής με αυτό της ΕΕ αλλά θα αναμένει την ολοκλήρωση του όταν ληφθούν και οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και τα πλεονάσματα μετά το 2018 για να συμπληρώσει και το τμήμα της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους.

Στελέχη του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν ότι η «ευθυγράμμιση» των δύο κειμένων επιτυγχάνεται ως ένα βαθμό από την συμφωνία που έγινε στην Ουάσιγκτον να κλείσουν τα μεγάλα θέματα οικονομικής πολιτικής που αφορούν τα δημοσιονομικά μέτρα τις αλλαγές στις τράπεζες και οι αποκρατικοποιήσεις και να αφήσουν τα επιμέρους θέματα για αργότερα.

Σαφές είναι επίσης ότι η τεχνική συμφωνία προϋποθέτει την «πλήρη εφαρμογή των μέτρων» . Με άλλα λόγια θα πρέπει όχι μόνο να ψηφιστούν και να εκδοθούν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα επιτρέπουν την άμεση εφαρμογή τους. Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι όλα αυτά να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τις 15 Μαϊου.

Στην συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος, ώστε τα νομοσχέδια και οι αποφάσεις να μεταφραστούν και να σταλούν στους θεσμούς ώστε να συνταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας (compliance report).

Το κείμενο αυτό θα είναι το πιστοποιητικό της τεχνικής συμφωνίας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου ώστε να μην υπάρχουν προφάσεις για καθυστερήσεις στις συζητήσεις μεταξύ Eurogroupκαι ΔΝΤ κυρίως για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους και λιγότερο για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δανειστών.

Πηγή: enikonomia.gr