Πολίτες εναντίον Μητροπολίτη Άνθιμου για το «εγκαίνιο» στη Ροτόντα

Gazzetta team
Πολίτες εναντίον Μητροπολίτη Άνθιμου για το «εγκαίνιο» στη Ροτόντα
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης να τοποθετήσει σήμερα, με αφορμή τον εορτασμό του Τροπαιούχου Αγίου Γεωργίου, «εγκαίνιο» στην ιερά τράπεζα της Ροτόντα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έχει το δικαίωμα να λειτουργεί στη Ροτόντα 12 φορές το χρόνο.

Πολίτες, ωστόσο, θεωρούν ότι το «εγκαίνιο» αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση που μετατρέπει το μνημείο σε ναό, υποστηρίζοντας ότι οποιαδήποτε ανάλογη πράξη απαγορεύεται χωρίς την άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού. Σημειώνεται ότι η γενική γραμματεία του υπουργείου απέρριψε το αίτημα του Μητροπολίτη Άνθιμου να μεταδοθεί ζωντανά από την τηλεόραση η σημερινή λειτουργία.

Οι Φίλοι της Ροτόντας εξέδωσαν, αναφορικά με το ζήτημα, την παρακάτω ανακοίνωση:

''Με έκπληξη διαπιστώσαμε την ανάρτηση αφίσας στους δρόμους της πόλης μας που υπογράφεται από την Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και καλεί σε τελετή στις 22 και 23 Απριλίου, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Άνθιμος "θα μεταφέρει το παλαιόν εγκαίνιον του ιερού Ναού και θα το τοποθετήσει μονίμως επί της Αγίας Τραπέζης" στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Ροτόντα, διαχρονικό σύμβολο των τριών Αυτοκρατοριών, μέσα στις οποίες έλαμψε η Θεσσαλονίκη.

Το γεγονός αυτό αντίκειται τόσο στον Αρχαιολογικό νόμο, καθώς δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στις υπουργικές αποφάσεις για τη χρήση της Ροτόντας, οι οποίες επιτρέπουν μεν την διενέργεια δώδεκα ιερών ακολουθιών το χρόνο, αλλά απαγορεύουν οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή ή εγκατάσταση εξοπλισμού και διασφαλίζουν την παράλληλη κοσμική πολιτιστική χρήση του μνημείου.

Η κίνηση αυτή της Ιεράς Μητρόπολης επιδεικνύει περιφρόνηση όχι μόνο προς την νομιμότητα, αλλά και προς το κοινωνικό consensus που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις μικτές (θρησκευτικές και πολιτιστικές) χρήσεις του μνημείου.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρμόδιες υπηρεσίες του οφείλουν να προασπίσουν την ταυτότητα του μνημείου ως πολιτιστικού αγαθού και να διασφαλίσουν ότι η κατ' εξαίρεση λατρευτική του χρήση, δεν θα εξοβελίσει την πολιτιστική και μουσειακή ταυτότητά του''.

Πηγή: thestival.gr