Ξεκινά το... παζάρι για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Gazzetta team
Ξεκινά το... παζάρι για το «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Σύμβουλο για την πώληση του 30% που κατέχει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών αναζητά το ΤΑΙΠΕΔ.

Τη διαδικασία για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ξεκινά και επίσημα το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αναζητεί χρηματοοικονομικό σύμβουλο για μια ιδιωτικοποίηση που η αγορά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το Ταμείο δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξεύρεση οικονομικού συμβούλου, σχετικά με την αξιοποίηση του ποσοστού που κατέχει στο «Ελ. Βενιζέλος» με την προθεσμία για τις προσφορές να λήγει στις 25 Μαΐου.

Ο σύμβουλος που θα επιλεγεί θα παρέχει τις υπηρεσίες του σε όλες τις φάσης της αποκρατικοποίησης, η οποία, σύμφωνα με την προκήρυξη, αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός 14 μηνών.

Θα έχει προηγηθεί η 20ετής επέκταση - από το 2026 στο 2046 - της σύμβασης παραχώρησης του αερολιμένα στον ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία, πέρα από τα περίπου 1,2 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισφέρει στα κρατικά ταμεία καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης, θα ανεβάσει κατά πολύ και την αξία του ποσοστού που κατέχει το δημόσιο στην εταιρεία που αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις.

Το τελικό κόστος της επέκτασης θα καθοριστεί μετά από διαπραγμάτευση του ΔΑΑ με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως ο στόχος είναι να συμφωνηθεί ένα εφάπαξ τίμημα ύψους 550-600 εκατ. ευρώ και ένα ετήσιο ποσοστό επί των κερδών του αερολιμένα που θα πηγαίνει υπέρ του Δημοσίου.

Έντονο το ενδιαφέρον

Μετά την επέκταση θα προχωρήσει και η πώληση του 30% από το 55% της εταιρείας που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο έχει μεταφερθεί προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το 40% του ΔΑΑ το κατέχει το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP Investments, ενώ ποσοστό 5% έχει ο όμιλος Κοπελούζου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενδιαφέρον για το 30% του «Ελ. Βενιζέλος» θα είναι έντονο, δεδομένων των πολύ καλών προοπτικών που εμφανίζει αλλά και της παρουσίας ενός μεγάλου θεσμικού επενδυτή, ο οποίος μάλιστα θα γίνει και ο βασικός μέτοχος.

Ακόμη, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα και το insider.gr, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές σημειώνουν πως σχεδόν σίγουρη είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον όμιλο Κοπελούζου, ενδεχομένως σε συνεργασία με τη γερμανική Fraport με την οποία ήδη συνεργάζονται στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας καθώς και στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Πηγή: koolnews.gr