Περίεργες φωτογραφίες με Βορειοκορεάτες να παίζουν βόλεϊ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις (pics)

Gazzetta team
Περίεργες φωτογραφίες με Βορειοκορεάτες να παίζουν βόλεϊ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις (pics)
Μέλη του στρατού της Βόρειας Κορέας «εντοπίστηκαν» από δορυφόρο να παίζουν... βόλεϊ στον Punggye-ri, που αποτελεί τον κύριο πυρηνικό σταθμό της χώρας.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν καθαρά δύο ομάδες των έξι παικτών και ένα δίχτυ μεταξύ τους, να παίζουν βόλεϊ. Οι στρατιώτες μάλιστα φαίνεται να στέκονται σε σχηματισμούς σύμφωνους με τους κανόνες του σπορ.

Ο Joseph Bermudez, αναλυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης 38 North, ο οποίος και πρώτος παρατήρησε αυτές τις περίεργες φωτογραφίες, δήλωσε ότι στην συγκεκριμένη πυρηνική εγκατάσταση βρίσκονται και χώροι για παιχνίδια.

Τώρα, ίσως να πιστεύετε ότι οι Βορειοκορεάτες έκαναν ένα διάλειμμα. Ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι όμως.

Είναι πιθανό ότι τα παιχνίδια βόλεϊ «διοργανώθηκαν» επίτηδες από τον στρατό της χώρας επειδή γνώριζαν ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις παρακολουθούνται από τους... δυτικούς.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν έμπειροι αναλυτές του καθεστώτος στους New York Times.

Πιθανότατα τα «παιχνίδια» προορίζονταν να στείλουν ένα μήνυμα, καθώς η Βόρεια Κορέα γνωρίζει ότι ο χώρος δοκιμών Punggye-ri βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους δορυφόρους, οπότε θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να θολώσουν τα νερά.

Τα παιχνίδια δηλαδή θα μπορούσαν να είναι ο τρόπος της Βόρειας Κορέας για να υποδείξει ότι παύει προσωρινά τη δοκιμή πυρηνικών, ή ακόμα και να να ισχύει το πιο απλό σενάριο: το κάνει για να δείξει στον έξω κόσμο ότι έχει εξελιγμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις και οι φήμες είναι αλήθεια.

Τα παιχνίδια βόλεϊ είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο στο Punggye-ri, σύμφωνα με τη Melissa Hanham, αναλυτή στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών του Middlebury στο Monterey της Καλιφόρνια.

Το βόλεϊ έτσι και αλλιώς είναι ένα δημοφιλές άθλημα στη Βόρεια Κορέα.

«Δεν σημαίνει τίποτα άλλο εκτός από ότι οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί απλά... βαριούνται", δήλωσε η Hanham στο Mashable.

Οι αναλυτές τέλος, εξέφρασαν την ανησυχία ότι ο Kim Jong-un θα μπορούσε να κάνει κάποιες πυρηνικές δοκιμές για την επέτειο των 105 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου ηγέτη της χώρας και παππού του, Kim Il-Sung.

Να θυμίσουμε ότι τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει τις πυρηνικές δοκιμές της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες, με τον Τραμπ μάλιστα να μη διστάζει να τραβήξει το σχοινί στέλνοντας ακόμα και πολεμικά πλοία στην περιοχή.

(με πληροφορίες από το Μashable)