Τραγωδία: Τέσσερις νεκροί από τη συντριβή του Χιούι στο Σαραντάπορο (pics & vid)

Gazzetta team
Τραγωδία: Τέσσερις νεκροί από τη συντριβή του Χιούι στο Σαραντάπορο (pics & vid)
Η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα, μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου, εντοπίστηκε τραυματισμένη και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - Νεκρός ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής

Τέσσερις επιβαίνοντες είναι νεκροί και μία γυναίκα είναι βαριά τραυματισμένη και μεταφέρεται στο νοσοκομείο από τη συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου τύπου Χιούι σε δύσβατη περιοχή στην Ελασσόνα.

Νεκροί είναι ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου, ο ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής. Εκτός κινδύνου είναι η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και βρίσκεται στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τη ζωή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ με θέμα «Πτώση Ελικοπτέρου του ΣΞ»: «Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε (5) επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.
Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.
Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις (4) σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή. Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.
Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.
Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Δείτε τις πρώτες εικόνες από το σημείο της συντριβής

Έπεσε σε καλώδια;

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα kozanilife.gr το ελικόπτερο τύπου Χιούι έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ, χωρίς να διευκρινίζεται αν η συντριβή του UH-1H επήλθε ως αποτέλεσμα της επαφής με καλώδια ή αν το ελικόπτερο ακούμπησε στα καλώδια ενώ έπεφτε.

Η ιστοσελίδα kozanilife.gr αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής άκουσαν το ελικόπτερο νωρίς το πρωί και μετά από λίγο η περιοχή δεν είχε ρεύμα.





Ενημερωτικό σημείωμα που διανεμήθηκε από το ΓΕΕΘΑ νωρίτερα ανέφερε ότι «το ελικόπτερο του Στρατού Ξηρας τύπου UH-1H (Χιούι) εντοπίστηκε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας. Μέσα διάσωσης βρίσκονται στην περιοχή. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν με νεότερο».

Το protothema.gr μετέδωσε από τις 11 την πληροφορία ότι μια κοπέλα, μέλος του πληρώματος του ελικοπτέρου, εντοπίστηκε ζωντανή. Τις πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν και από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας μετέδωσε λίγο αργότερα και η ιστοσελίδα Kozanimedia αναφέροντας ότι στο μοιραίο ελικόπτερο έχει βρεθεί βαριά τραυματισμένη μια γυναίκα, την οποία ήδη έχει παραλάβει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ακριβώς στις 11:30 ανώτατος αξιωματικός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είπε στο protothema.gr ότι από την πτώση του ελικοπτέρου έχασαν τη ζωή τους τέσσερις από τους πέντε επιβαίνοντες. Ζωντανή ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του Χιούι μια κοπέλα, μέλος του ελικοπτέρου. Κατά τις πρώτες πληροφορίες που δίδονται από το ΕΚΑΒ, η κοπέλα έχει κάταγμα λεκάνης και μεταφέρεται αυτή την ώρα με Super Puma στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης για να υποβληθεί σε εξετάσεις και να ελεγχθεί ότι δεν έχει εσωτερική αιμορραγία.

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Πάνος Καμμένος

Μεταξύ των τεσσάρων επιβαινόντων που έχασαν τη ζωή τους από την συντριβή του μοιραίου Χιούι είναι ο υποστράτηγος Γιάννης Τζανιδάκης, που πριν λίγες ημέρες είχε αναλάβει τα νέα καθήκοντά του ως υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς.

Τι προηγήθηκε

Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τον εντοπισμό ελικοπτέρου τύπου Χιούι της Αεροπορίας Στρατού το οποίο χάθηκε από τα ραντάρ στις 07:50 το πρωί.

Το στίγμα του ελικοπτέρου χάθηκε από τα ραντάρ στην περιοχή της Ελασσόνας ενώ εκτελούσε πτήση από τη Λάρισα προς την Κοζάνη. Το Χιούι είχε αρχικώς απογειωθεί από το Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας όπου είναι η έδρα του Τάγματος Ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού προς την Λάρισα και από εκεί προς την Κοζάνη.

Το ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε στην περιοχή της Ελασσόνας. Εκτός από τα τρία μέλη του πληρώματος στο ελικόπτερο επέβαιναν ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Τζανιδάκης και ακόμη ένας αξιωματικός από τη Στρατιά.

Στην επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό και τη διάσωση των πέντε επιβαινόντων στο Χιούι μετείχαν ένα Super Puma, ένα ελικόπτερο τύπου Agusta Bell της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά κι ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος τύπου CL-415.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αγωνιώδεις προσπάθειες να έρθουν σε επικοινωνία με τους πέντε επιβαίνοντες στο Χιούι, αξιωματικοί του Στρατού τηλεφωνούσαν ακόμη και στα κινητά τηλέφωνα των μελών του πληρώματος και των επιβατών του στρατιωτικού ελικοπτέρου...


Η πρώτη ανακοίνωση του ΓΕΣ για την απώλεια επικοινωνίας με το Χιούι

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού η οποία εκδόθηκε στις 10:16 το πρωί της Τετάρτης: «Ενημερώνουμε ότι, τις πρωινές ώρες (07:50) της 19 Απριλίου 2017, υπάρχει απώλεια ίχνους και επικοινωνιών με ελικόπτερο UH-1H, με 5 επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Έχουν αναληφθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Εξελίξεις γνωστοποιηθούν».

Κύπρος: Θλίψη για την απώλεια των τεσσάρων Ελλήνων αξιωματικών εκφράζει η ΕΔΕΚ

Θλίψη για την άδικη απώλεια των τεσσάρων αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω της πτώσης του ελικόπτερου τύπου Huey (UH-1H) της Αεροπορίας Στρατού, σήμερα το πρωί στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, εκφράζει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

«Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων, στις οποίες στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι η ΕΔΕΚ εύχεται ταχεία ανάρρωση στην υπαξιωματικό, που τραυματίστηκε.

Λάρισα: Σε εξέλιξη η νεκροψία-νεκροτομή των τεσσάρων στρατιωτικών

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέχρι και αυτή την ώρα στο Γενικό νοσοκομείο Λάρισας, η νεκροψία-νεκροτομή των τεσσάρων άτυχων στρατιωτικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο, το οποίο κατέπεσε το πρωί στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας.

Στο νοσοκομείο μετέβη νωρίτερα, ο αρχηγός του ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ αυτή την ώρα βρίσκονται συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, αλλά και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πηγή: protothema.gr