Με τον μήνα τα τέλη κυκλοφορίας

Gazzetta team
Με τον μήνα τα τέλη κυκλοφορίας
Τη δυνατότητα να άρουν την ακινησία του οχήματός τους για συγκεκριμένο διάστημα αποκτούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Τη δυνατότητα να άρουν την ακινησία του οχήματός τους για συγκεκριμένο διάστημα αποκτούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους δύναται να καταβάλουν μόνο ένα μέρος των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σύμφωνα με την τροπολογία που υπερψηφίστηκε σήμερα Μ.Τρίτη.

Έτσι, σε περίπτωση άρσης ακινησίας ΙΧ για ένα μήνα, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να καταβάλουν τα 2/12 του κόστους των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για τρεις μήνες τα 4/12 των τελών, ενώ για το όποιο υπόλοιπο διάστημα, το ποσό που απομένει.

Για να δοθεί ένα παράδειγμα. Ο φορολογούμενος που θέλει να πάρει τις πινακίδες κυκλοφορίας για ένα ΙΧ 3.500 κυβικών, μοντέλο του 2005, επιβαρύνεται με ετήσια τέλη 1.050 ευρώ. Μπορεί λοιπόν να πληρώσει 175 ευρώ και να πάρει τις πινακίδες για έναν μήνα. Επίσης, μπορεί να καταβάλει 350 ευρώ για τρεις μήνες και έως το τέλος του έτους να πληρώσει τέλη ύψους 875 ευρώ.

  • Για ένα μήνα καταβάλλονται τα δύο δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στα οχήματα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  • Για τρεις μήνες καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.
  • Για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31/12/2017 συν τα δύο δωδέκατα των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή για πέντε μήνες πληρώνονται επτά δωδέκατα και για έξι οκτώ δωδέκατα.

Σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι να δοθεί κίνητρο στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που είναι σε ακινησία και αδυνατούν να καταβάλλουν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, να προβούν σε άρση αυτής, για χρονικό διάστημα που επιθυμούν, καταβάλλοντος τα αναλογούντα, σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη, τέλη κυκλοφορίας.

Πηγή: thetoc.gr