Η «Σουρωτή Α.Ε.» στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη

Gazzetta team
Η «Σουρωτή Α.Ε.» στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη
Ακόμη ένα καθοριστικό βήμα για τον πλήρη έλεγχο της «Σουρωτής Α.Ε.» έκανε σήμερα η εταιρία Belterra, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας των μετοχών.

Πιο αναλυτικά:

Απόλυτος κυρίαρχος στη Σουρωτή Α.Ε. έγινε ο Ιβάν Σαββίδης, μετά και τη σημερινή δημοπρασία ποσοστού 10,9% των μετοχών της εταιρείας τις οποίες κατείχε ο δήμος Θέρμης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr στη δημοπρασία προσήλθαν μόνον οι εκπρόσωποι της Belterra, μέλος του Ομίλου Σαββίδη, οι οποίοι κατέθεσαν προσφορά 1,05 ευρώ ανά μετοχή.

Η διαδικασία της δημοπρασίας

Η δημοπρασία έγινε το πρωί στο δημαρχείο Θέρμης. Σύμφωνα με την απόφαση την οποία είχε λάβει το δημοτικό συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή ο δήμος διέθεσε 1.702.580 προς 1,05 ευρώ ανά μετοχή, που ήταν η υψηλότερη τιμή η οποία προσφέρθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα κατά τη διαδικασία αγοραπωλησίας των μετοχών της εταιρείας. Σύμφωνα με τους όρους της δημοπρασίας, προϋπόθεση συμμετοχής σε αυτήν ήταν η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ίσης με το 10% του ελαχίστου ορίου προσφοράς, δηλαδή ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Η εγγυητική θα ισχύει μέχρι και την υπογραφή της πράξης μεταβίβασης και θα επιστραφεί μετά την καταβολή του συμφωνηθέντος τιμήματος.

Από την πώληση αυτών των μετοχών ο δήμος Θέρμης θα εισπράξει ποσόν 1.787.709 ευρώ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης Θόδωρο Παπαδόπουλο, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τα χρήματα αυτά να διατεθούν στην περιοχή της Σουρωτής με βασική προτεραιότητα την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης. Επίσης, ο δήμος Θέρμης έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με το 5% που διαθέτει πλέον στην εταιρεία, ώστε να έχει ουσιαστικό λόγο στην αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας.

Πώς κατανέμονται τα ποσοστά

Έπειτα από αυτή την εξέλιξη, ο Όμιλος Σαββίδη, μέσω της Belterra, διαθέτει τον πλήρη έλεγχο της Σουρωτή Α.Ε. καθώς το συνολικό ποσοστό του ανέβηκε στο 59,16% (9.251.580 μετοχές). Υπενθυμίζεται ότι είναι σε εξέλιξη και η διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Σουρωτή Α.Ε. κατά 4,6 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας θεωρείται βέβαιο ότι ο Όμιλος Σαββίδη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση του στην εταιρεία. Η εταιρεία αναμένει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο ή Ιούνιο.

Από το υπόλοιπο περίπου 40% των μετοχών, το 18,13% βρίσκεται στα χέρια της Coca Cola HBC η οποία, ωστόσο, δεν συμμετείχε στη σημερινή δημοπρασία. Το γεγονός αυτό ερμηνεύεται ως απόφαση της πολυεθνικής εταιρείας να μην επιδιώξει να ενισχύσει τη θέση της στην Σουρωτή Α.Ε., με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις μελλοντικές προθέσεις της. Ο δήμος Θέρμης διατηρεί πλέον 5% του μετοχικού κεφαλαίου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 4,65%, από 0,5% διαθέτουν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο «Ορφέας Σουρωτής» και 0,8% ο Σύνδεσμος Ιαματικών Λουτρών, ενώ το υπόλοιπο περίπου 10% ανήκει σε μικρομετόχους.

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Voria.gr στην κατεύθυνση της πώλησης του 4,65% των μετοχών που κατέχει προσανατολίζεται και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εάν τελικώς συμβεί αυτό, ο δήμος Θέρμης θα ζητήσει τα χρήματα αυτά να διατεθούν για έργα, κυρίως οδικά, στην περιοχή της Σουρωτής.

Πηγή: voria.gr