Ξαφνικά η Ρωσία «τα βάζει» με τον Έλον Μασκ

Gazzetta team
Ξαφνικά η Ρωσία «τα βάζει» με τον Έλον Μασκ
Το Κρεμλίνο δηλώνει απόλυτα έτοιμο να ανταγωνισθεί τη SpaceX, την διαστημική υπηρεσία του οραματιστή επιχειρηματία Έλον Μασκ

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία Roskosmos μπορεί να ανταγωνισθεί την εταιρεία SpaceX του αμερικανού πολυτάλαντου μηχανικού Έλον Μασκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, η οποία κατάφερε να επαναχρησιμοποιήσει τον πύραυλο φορέα Falcon 9, καθώς προσγειώθηκε επιτυχώς μετά την εκτόξευσή του σε ειδική πλωτή πλατφόρμα.

«Και το Κρεμλίνο και οι σχετικές υπηρεσίες παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Η ανάπτυξη παρόμοιων τεχνολογιών θα ληφθεί υπ όψιν από τους ειδικούς που δραστηριοποιούνται στον δικό μας διαστημικό τομέα», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η Roskosmos, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της αναδιοργάνωσής της και ο επικεφαλής της, Ίγκορ Καμαρόφ, επανειλημμένως έχει ενημερώσει τον πρόεδρο Πούτιν για τις αρκετά προηγμένες και καινοτόμες τεχνολογίες που δημιουργούν ρώσοι ειδικοί. Αυτή τη στιγμή «παρατηρείται ένας αρκετά σκληρός ανταγωνισμός», δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μπορούμε επάξια να συμμετάσχουμε στον ανταγωνισμό αυτό».

Συγχαρητήρια από την ρωσική κυβέρνηση

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, συνεχάρη τον αμερικανό μηχανικό και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας SpaceХ Έλον Μασκ για τη επιτυχή επαναληπτική εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9, που πραγματοποίησε η εταιρεία του.

«Τον συγχαίρουμε εγκάρδια, πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα τεχνολογία», δήλωσε ο Ρογκόζιν, προσθέτοντας ότι η Roskomsos (Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία-σ.σ.) «έχει λίγο διαφορετική άποψη για τα ζητήματα αυτά», ωστόσο «πρέπει να συζητήσουμε» το ζήτημα της χρήσης πυραύλων πολλαπλής χρήσεως.

Όπως έγινε γνωστό στις 30 Μαρτίου, η εταιρεία SpaceХ, για πρώτη φορά στην ιστορία, χρησιμοποίησε για δεύτερη φορά στην εκτόξευση πυραύλου Falcon 9, τον πύραυλο φορέα με εννέα πυραυλοκινητήρες, που είχε χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2016 και εν συνεχεία προσγειώθηκε μετά την εκτόξευση σε πλωτή πλατφόρμα.

Η προετοιμασία του πυραύλου φορέα για την νέα εκτόξευση διήρκεσε τέσσερις μήνες, αλλά η SpaceX σχεδιάζει να μειώσει τον χρόνο της προετοιμασίας σε μερικές μέρες.