Επεστράφησαν 2,5 εκατ. που είχε δώσει το υπουργείο Εξωτερικών στην Καραϊβική

Gazzetta team
Επεστράφησαν 2,5 εκατ. που είχε δώσει το υπουργείο Εξωτερικών στην Καραϊβική
Ποσό ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων που είχε χορηγηθεί το 2008 στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» εντοπίστηκε και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017 στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ποσό ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων, που είχε χορηγηθεί το 2008 από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών στο «Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής» (ΚΚΑΚΚ), εντοπίστηκε και επεστράφη στις 24 Μαρτίου 2017, στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική του ανακοίνωση, το παραπάνω ποσό είχε δοθεί «στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων» επί υπουργίας της Ντόρας Μπακογιάννη και εντοπίστηκε στο πλαίσιο «της συλλογής ασκόπως σπαταληθέντων χρημάτων, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς, κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ «τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε, για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου Μνημονίου Κατανόησης, στο οποίο θα προβλέπονταν υποχρεώσεις και μηχανισμοί για την παρακολούθηση και τον έλεγχο εφαρμογής της Συμφωνίας».

«Η συνέπεια των παραλείψεων», όπως σημειώνει το υπουργείο, «ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου, χώρας της Λατινικής Αμερικής, με μηνιαία απόδοση 5%».

Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει παράλληλα ότι «έχει ήδη εντοπίσει και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10 εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις, σε διαφόρους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού».

Επισημαίνει τέλος πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να αποδοθούν οι διαπιστούμενες ευθύνες.

Πηγή: Koolnews.gr