Έτοιμο το βρετανικό σχέδιο για μετατροπή των νόμων της ΕΕ σε εσωτερικούς

Gazzetta team
Έτοιμο το βρετανικό σχέδιο για μετατροπή των νόμων της ΕΕ σε εσωτερικούς
Η βρετανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα σχέδιά της σήμερα για τη μετατροπή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εσωτερικό δίκαιο ώστε να δώσει σε «επιχειρήσεις, εργαζόμενους, και καταναλωτές τη βεβαιότητα που χρειάζονται» καθώς η Βρετανία αποχωρεί από την ΕΕ.

Μια μόλις ημέρα μετά την εγκαινίαση από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι της επίσημης διαδικασίας αποχώρησης λέγοντας ότι δεν υπάρχει επιστροφή, η κυβέρνησή της θα εκδόσει ένα έγγραφο επίσημης πολιτικής που αφορά τον «Μεγάλο Νόμο Ανάκλησης», ή τη συλλογή νόμων που πρέπει να μετατραπούν.

Το έγγραφο, η Λευκή Βίβλος που περιγράφει τις προτάσεις της κυβερνησης για μελλοντικούς νόμους, θα θέσει τέλος, όπως είπε ο υπουργός υπεύθυνος για την αποχώρηση της Βρετανίας (Brexit) Ντέιβιντ Ντέιβις, «στην υπερίσχυση των νομοθετών στις Βρυξέλλες» αλλά θα δώσει επίσης και το νομικό πλαίσιο ώστε να μπορούν οι εταιρείες να προχωρήσουν σε μελλοντικούς σχεδιασμούς.

«Στην καρδιά της απόφασης του δημοψηφίσματος βρισκόταν η εθνική κυριαρχία. Ένα ισχυρό, ανεξάρτητο κράτος χρειάζεται να ελέγχει τους δικούς του νόμους. Αυτή η διαδικασία ξεκινά άμεσα», είπε ο Ντέιβις σε δήλωσή του.

«Μετατρέποντας τους νόμους της ΕΕ σε βρετανικούς νόμους (...) σημαίνει ότι καθώς αναζητούμε μια ολοκληρωμένη, νέα, οικονομική εταιρική σχέση με την ΕΕ, οι σύμμαχοί μας θα κατανοήσουν ότι ξεκινούμε από μια θέση όπου έχουμε τα ίδια πρότυπα και τους ίδιους κανονισμούς», πρόσθεσε.

Μερικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να κάνουν σχέδια για το μέλλον χωρίς να γνωρίζουν τί θα γίνει μετά το Brexit, το οποίο τις αναγκάζει να «παγώσουν» τα επενδυτικά τους σχέδια και να καθυστερήσουν τα μεγάλα έργα υποδομής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση της Μέι ελπίζει ότι με τη μετατροπή των νόμων της ΕΕ σε βρετανικό δίκαιο θα κατευνάσει τις ανησυχίες αυτές, προτείνοντας ότι «όπου είναι πρακτικό, οι ίδιοι κανονισμοί και νόμοι θα ισχύουν και μετά την ημέρα εξόδου».

«Θα είναι τότε στο χέρι των εκλεγμένων πολιτικών στη χώρα αυτή να φέρουν αλλαγές προς το εθνικά συμφέρον», είπε το υπουργείο Brexit.

Πηγή: newsbeast.gr