Οι Ιταλοί υπερψήφισαν νέο νόμο για την μετανάστευση

Gazzetta team
Οι Ιταλοί υπερψήφισαν νέο νόμο για την μετανάστευση
Η ιταλική Γερουσία υπερψήφισε το νέο νόμο για τη μετανάστευση που στοχεύει την αύξηση των απελάσεων των παράτυπων μεταναστών.

Τον νέο νόμο για την μετανάστευση ψήφισε η ιταλική γερουσία, μετά την έγκριση του σχετικού διατάγματος από την κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι. Εκατόν σαράντα πέντε γερουσιαστές εκφράσθηκαν υπέρ, 107 κατά και ένας επέλεξε την αποχή.

Η υπερψήφιση του νόμου συνδέθηκε με παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, λόγω και του ότι στην Γερουσία η πλειοψηφία στην οποία βασίζεται η κυβέρνηση Τζεντιλόνι είναι οριακή. Αναμένεται τώρα η οριστική έγκριση της βουλής, η οποία όμως θεωρείται δεδομένη.

Με τον νέο νόμο διατίθενται 19 εκατομμύρια ευρώ για αποτελεσματικότερες απελάσεις παράτυπων μεταναστών, ενώ οι αιτήσεις για παροχή ασύλου θα εξετάζονται μέσα σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα απ' ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα. Δεκατέσσερις νέοι τομείς των δικαστηρίων θα ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα αυτό.

Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία 19 κέντρων ταυτοποίησης και απέλασης (ένα σε κάθε ιταλική περιφέρεια, εκτός από τις μικρές περιοχές Μολίζε και Βάλε Ντ΄Αόστα) στα οποία θα μεταφέρονται οι παράτυποι μετανάστες, εν αναμονή της απέλασής τους. Η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα τυχαίνουν πλήρους σεβασμού τα δικαιώματα των μεταναστών, με σειρά διαφανών ελέγχων.

«Τα κέντρα αυτά δεν θα βρίσκονται μέσα στις πόλεις, η χωρητικότητά τους δεν θα ξεπερνά τα 150 άτομα και δεν θα υπάρχει άμεση επαφή με την καθημερινή ζωή των κατοίκων» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι.

Ο κύριος στόχος είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των απελάσεων μέχρι το τέλος του 2017 και να φθάσει τις 10.000, όπως εξήγησε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών. Ο Μινίτι άφησε να εννοηθεί ότι τα νέα κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης μεταναστών θα δημιουργηθούν ούτως ή άλλως, έστω κι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους διάφορους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγή: newsbeast.gr