Το Reuters μιλάει για προκαταρκτική συμφωνία σε εργασιακά και συντάξεις

Gazzetta team
Το Reuters μιλάει για προκαταρκτική συμφωνία σε εργασιακά και συντάξεις
Σε προκαταρκτική συμφωνία για το θέμα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων κατέληξαν Ελλάδα και Θεσμοί.

Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους η Ελλάδα θα μειώσει τις συνταξιοδοτικές δαπάνες κατά 1% του ΑΕΠ το 2019, ενώ θα επέλθει και μείωση του αφορολόγητου στις 6.000 ευρώ, με την οποία εξοικονομείται 1% του ΑΕΠ.

«Με τον τρόπο αυτό έχουμε έλθει πιο κοντά στην επίτευξη μιας προκαταρκτικής συμφωνίας πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου», επισημαίνουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις στο πρακτορείο.Ακόμη αναφέρει πως στα εργασιακά, η Ελλάδα δεν θα υποχρεωθεί να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις και πως η διαπραγμάτευση για τις συλλογικές συμβάσεις, θα αναβιώσει όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το 2018.

Η σχετική συμφωνία αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο αυριανό EuroWorking Group.

Χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου θα έχει επιτευχτεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement).

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως η κυβέρνηση αναμένει «σύντομα» την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην Αθήνα.

Το στέλεχος ερωτηθείς για τη χρονική διάρκεια που θα μπορούσε να έχει το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ με την Ελλάδα εφόσον το Ταμείο αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα εκτίμησε πως το Μνημόνιο του ΔΝΤ (Memorandum of Economic and Financial Policies -MEFP) θα έχει ως ορίζοντα λήξης το πρόγραμμα του ESM (Αύγουστος 2018).

«Θα κουμπώνει χρονικό με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε πως το Μνημόνιο του ΔΝΤ «είναι πιο εύκολο» και «δεν έχει τόσα πολλά θέματα», σε σχέση με το Ευρωπαϊκό, όπου μπαίνουν πολλά ζητήματα.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας διευκρίνισε στο Insider.gr πως «όταν κλείσει η συμφωνία θα το μάθετε επίσημα κι όχι από διαρροές».

Πηγή: insider.gr