Ο Τσακαλώτος παραδέχθηκε το λάθος με την υπερφορολόγηση

Gazzetta team
Ο Τσακαλώτος παραδέχθηκε το λάθος με την υπερφορολόγηση
Σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η αύξηση των φορολογικών βαρών έπεσε στις πλάτες των μεσαίων εισοδημάτων.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους φόρους και έχουν ζοριστεί τα μεσαία στρώματα γιατί δόθηκε προτεραιότητα στους απόλυτα φτωχούς. «Κάναμε λάθος στην πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και έτσι έπεσε το βάρος στα μεσαία στρώματα», είπε.

«Έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα γιατί είχαμε αναλάβει δέσμευση για τα φτωχότερα στρώματα», κάνοντας αυτοκριτική για τη συνταγή των φορολογικών μέτρων που εφαρμόζονται εδώ και ενάμιση χρόνο.

Απαντώντας στην κριτική που ασκείται στη δοσολογία των μέτρων, τα οποία «τρέχουν», ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι η αναλογία δαπανών-φόρων παραμένει στην πλευρά των δαπανών (η αναλογία 99-1 του 2012 έχει πάει στο 58- 42 σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε) και προκάλεσε όσους επιμένουν σε μεγαλύτερες περικοπές, να διευκρινίσουν ποιες δαπάνες εννοούν. «Πρέπει να τα ξέρει αυτά ο κόσμος πριν από τις εκλογές», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στις προγραμματισμένες εκλογές του 2019.

Αίσθηση προκάλεσαν και οι αναφορές του στο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, την ύπαρξη και λειτουργία του οποίου έδειξε να υπερασπίζεται σε αντιδιαστολή με το ΤΑΙΠΕΔ, προκαλώντας λίγο αργότερα την αντίδραση του πρώην υπουργού Γ. Μανιάτη, ο οποίος ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών αν αισθάνεται υπερήφανος για το ότι επικεφαλής του υπερταμείου (σ.σ.: που επιβλήθηκε από τον Β. Σόιμπλε το καλοκαίρι του 2015) είναι ένας ξένος. Η άποψη του κ. Τσακαλώτου ήταν ότι μέσω του υπερταμείου μπορεί να αξιοποιηθεί η περιουσία του Δημοσίου και να προσελκυσθούν επενδυτές.

Υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με τους δανειστές «κλείνει» πολύ σύντομα, ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κριτική που ασκείται τις τελευταίες ημέρες για τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις. «Έχω ακούσει κινδυνολογίες από ανθρώπους που δεν το περίμενα», ανέφερε, με φόντο τις εκτιμήσεις του επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και οικοδεσπότη του συνεδρίου, Π. Λιαργκόβα, για το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου, αλλά και την εκτίμηση του Γ. Στουρνάρα ότι οι μακροοικονομικοί και δημοσιονομικοί στόχοι είναι στον «αέρα».

«Είναι πολύ σημαντικό το Γραφείο του Προϋπολογισμού, που με έχει στεναχωρήσει λίγο τελευταία, αλλά δεν πειράζει, έχω συνηθίσει να με στενοχωρούν οι θεσμοί και οι οργανισμοί», τόνισε ο υπ. Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος έβαλε στο στόχαστρο και τα μέσα ενημέρωσης, λέγοντας -χαριτολογώντας- «μην πιστεύετε ό,τι λένε οι εφημερίδες, ειδικά στους τίτλους», θέλοντας έτσι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα ναυάγια των προηγούμενων Eurogroup.

Ο υπουργός έκανε, μάλιστα, λόγο και για… αντιπροσώπους του ΔΝΤ στην Ελλάδα, που μεταφέρουν τις απόψεις του για τις συντάξεις και το αφορολόγητο, ενώ όταν πήγε η κουβέντα στο ύψος των αναγκαίων πλεονασμάτων μετά το 2018, αφού υποστήριξε ότι όλες οι οικονομικές θεωρίες συμφωνούν ότι το 3,5% δεν είναι βιώσιμο επί μακρόν, ρώτησε με το γνωστό αγγλοσαξονικό χιούμορ το Χ. Σταϊκούρα για τις πρόσφατες επαφές του Κυρ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο: «Του είπε για 2%; Και τι του απάντησε ο Β. Σόιμπλε; Forget it Kyriakos;».

Παράλληλα, επιτέθηκε εναντίον όσων (τους οποίους δεν κατονόμασε) όταν ακούνε τη λέξη «αξιολόγηση» παθαίνουν «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη», όταν άκουγε τη λέξη «ανανέωση» όπως είπε.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαίνεται
Την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση «θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαίνεται» εξέφρασε παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών.

«Εχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά», είπε στην ίδια εκδήλωση. Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, κορυφαίος υπουργός είχε διατυπώσει τη βεβαιότητα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς έως τις 7 Απριλίου.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη πως μετά την τεχνική συμφωνία θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Και αυτό», είπε, «θα είναι ένα πολύ μεγάλο σήμα για τις αγορές, θα δώσει και το σήμα για την ποσοτική χαλάρωση (QE), με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για τη ρευστότητα».

Εκτός αυτών, ο υπουργός προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία θα παρουσιαστεί «μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που θα εντυπωσιάσει πολλούς, καθώς για πρώτη φορά συνδέσαμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις και αυτό θα φέρει πάρα πολλά έσοδα. Άρα, θα αυξήσουμε τη φορολογική βάση».

ΝΔ: Ο Τσακαλώτος ομολογεί ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα διέλυσε την μεσαία τάξη
«Ο κ. Τσακαλώτος ομολογεί ότι, με την πολιτική της, η Κυβέρνηση Τσίπρα διέλυσε την μεσαία τάξη», αναφέρει η ΝΔ μετά την παραδοχή του υπουργού Οικονομικών σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ότι η αύξηση των φορολογικών βαρών έπεσε στις πλάτες των μεσαίων εισοδημάτων.

«Ομολογεί ότι απέτυχαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ομολογεί ότι έκαναν λάθη στις εκτιμήσεις τους. Στην πραγματικότητα, ομολογεί ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη και απέτυχε παταγωδώς, με βαριές συνέπειες για όλους τους Έλληνες», συνεχίζει η ΝΔ και καταλήγει: «Ας πάψουν, λοιπόν, να κρατούν αιχμάλωτη τη χώρα».

Πηγή: iefimerida.gr