Το άγνωστο παρασκήνιο για τα όπλα στο τέμενος της Ξάνθης

Gazzetta team
Το άγνωστο παρασκήνιο για τα όπλα στο τέμενος της Ξάνθης
Η κατάθεση του ιμάμη, η περίεργη καταγγελία στην ΕΛ.ΑΣ - Τι αναφέρει στο «Βήμα» ο νομικός εκπρόσωπος του ιμάμη.


«Η ΕΛ.ΑΣ φέρεται να έλαβε μία τηλεφωνική καταγγελία από άγνωστο, ότι στο τεμένος στην Ἡλιόπετρα Ξάνθης υπάρχουν όπλα ή λαθρομετανάστες. Πήγαν εκεί αστυνομικοί και στην πρώτη φάση της έρευνας δεν βρήκαν τίποτα.

Όμως λίγο αργότερα σε μία σιδερένια κατασκευή στην ταράτσα του κτιρίου που είναι σαν υποτιθέμενος «μιναρές» ανακάλυψαν την τσάντα με τα όπλα. Στο σημείο αυτό υπάρχουν μόνο τα μεγάφωνα του τεμένους και δεν πηγαίνει κανείς αφού ο ιμάμης μπορεί να κάνει την προσευχή κι εξ αποστάσεως.

Ο πελάτης μου- ο ιμάμης του τεμένους - μου διευκρίνισε ότι δεν έχει καμιά ιδέα για τα όπλα κι ότι εκεί θα μπορούσε να τα τοποθετήσει οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε ώρα αφού η πρόσβαση στον θρησκευτικό χώρο , όπως και στο συγκεκριμένο σημείο της ταράτσας είναι ελεύθερη. Αυτός είναι υπεύθυνος της τελετής πέντε φορές την ημέρα, ενώ για το κτίριο την σχετική επιστασία έχει μία επιτροπή πολιτών του χωριού .

Ο ιμάμης ποτέ δεν έχει κατηγορηθεί για οποιαδήποτε παράνομη πράξη , ενώ ένα όπλο φλόμπερ που βρέθηκε σπίτι του, ανέφερε ότι το είχε αγοράσει πριν από 27χρόνια. Πρέπει ίσως σε αυτή την υπόθεση να συνεκτιμηθεί ότι σε λίγες ημέρες θα υπήρχαν εγκαίνια ενός νέου τμήματος του τεμένους με σημαντικούς προσκεκλημένους. Ισως ακόμη « κλειδί» της υπόθεσης είναι η αρχική ενημέρωση των αρχών για τα όπλα που κρύφτηκαν εκεί και τα περί πιθανής παρουσίας λαθρομεταναστών».

Σε αυτές τις αναφορές προχώρησε το βράδυ της Τρίτης , μιλώντας προς «Το Βήμα» ο δικηγόρος κ. Αχμετ Κεχαγιά Ιχσαν που εκπροσωπεί νομικά τον ιμάμη του τεμένους στο χωριό Ηλιόπετρα Ξάνθης όπου η ΕΛΑΣ ανακάλυψε , λίγες ώρες νωρίτερα ένα όπλο 22 χιλιοστών, ένα άλλο 38 χιλιοστών με προσαρμοσμένο σιγαστήρα, ένα κυνηγετικό φλόμπερ και 30 φυσίγγια.

Ζητούμενο για την ΕΛΑΣ είναι να προσδιορισθεί ο τρόπος απόκτησης των όπλων, ο μεταφορέας αλλά κι η στόχευση τους. Ακόμη κρίσιμο θεωρείται το θέμα ποιος και γιατί ειδοποίησε τις αρχες για την ύπαρξη του μικρού οπλοστασίου και τι σχέση έχει με την υπόθεση. Τα τρία όπλα πάντως μεταφέρθηκαν για εξέταση στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για να υπάρξει βαλλιστικός έλεγχος.

Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι παρ ότι υπάρχει η εικόνα ότι πολλοί κάτοικοι της περιοχής αυτής έχουν πιθανόν κρυμμένα όπλα , η ανεύρεση αυτών στο τέμενος και μάλιστα με …σιγαστήρα δημιουργεί σειρά υπονοιών κι ερωτηματικών. Για την υπόθεση έχει επιδείξει ενδιαφέρον το τοπικό κλιμάκιο της ΕΥΠ ενώ δυσαρέσκεια υπάρχει για στελέχη της ΕΛ.ΑΣ που δημοσιοποίησαν την ιδιαίτερα «ευαίσθητη» υπόθεση . Σημειώνεται ότι το μίνι οπλοστάσιο στο τέμενος παρουσίασε το τοπικό site “Αντιφωνητής».

Την έρευνα παρακολουθεί στενά κι ο υπουργός Δημόσιας Ταξης κ Νίκος Τόσκας αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες προκειμένου «να προσδιορισθούν οι ακριβείς διαστάσεις του».

Ο ιμάμης της περιοχής θεωρείται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν , με τους μουσουλμάνους βουλευτές του νομού αλλά και τον Τούρκο πρόξενο . Επιπλέον ο συγκεκριμένος ιμάμης είχε υποδεχθεί προ μερικών μηνών για έκτη φορά το επονομαζόμενο «καραβάνι της αφθονίας» που ξεκινάει κάθε καλοκαίρι από την Τουρκία και «οργώνει» τα Βαλκάνια, στο όνομα της «φιλίας των λαών».

Δίνει παραστάσεις (κυρίως παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων συνοδευόμενα από δείπνο) μόνο σε χωριά όπου ζουν μουσουλμάνοι, ενώ χορηγοί είναι τα υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού και Εξωτερικών της Τουρκίας, ο δήμος Κωνσταντινούπολης κι άλλοι. Πάντως εκπρόσωποι του ιμάμη δεν υιοθετούσαν αναφορές περί εμπλοκής του «δικτύου Γκιουλέν» στο οπλοστάσιο και μιλούσαν για μία «περίεργη υπόθεση που πρέπει να ερευνηθεί διεξοδικά».

Πηγή: tovima.gr