Ώρα Brexit σήμερα: Έκκληση για ενότητα από την Τερέζα Μέι

Gazzetta team
Ώρα Brexit σήμερα: Έκκληση για ενότητα από την Τερέζα Μέι
Η βρετανίδα πρωθυπουργός υπέγραψε το γράμμα που θα παραδοθεί στις 12:30 (ώρα Βρετανίας) στον Ντόναλντ Τουσκ - Τα βήματα που θα ακολουθήσουν - Οι διαπραγματεύσεις μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

Οι μεγαλύτερες διοργανώσεις στη Sportingbet. Παίξε νόμιμα με 5%, ακόμα καλύτερες αποδόσεις και δυνατότητα cashout!

Το γράμμα που σήμερα το μεσημέρι, στις 12:30 ώρα Βρετανίας, θα παραδοθεί στον Ντόναλντ Τουσκ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του άρθρου 50 για το Brexit υπέγραψε το βράδυ της Τρίτης η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.


Για συμβολικούς λόγους η κυρία Μέι υπέγραψε το γράμμα με φόντο το πορτραίτο του πρώτου πρωθυπουργού της Βρετανίας, του Ρόμπερτ Γουόλπολ.



Με την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινά μια πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και οι συνέπειες της οποίας θα είναι αξιοσημείωτες για το Ηνωμένο Βασίλειο, για τους «27» και για την Ε.Ε. στο σύνολό της.

Αργότερα μέσα στην ημέρα η Τερέζα Μέι αναμένεται να μιλήσει στους Βρετανούς βουλευτές απευθύνοντας έκκληση για ενότητα προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συμφωνία. «Είμαστε ένα έθνος με υπερήφανη ιστορία και ένα λαμπρό μέλλον» αναμένεται ν πει η Βρετανίδα πρωθυπουργός και να προσθέσει ότι «τώρα που έχουμε πάρει την απόφαση να φύγουμε από την ΕΕ, είναι η ώρα της ενότητας».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο γράμμα δεν θα προβλέπεται ο «ακαριαίος θάνατος» της ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία μετά τις αντιδράσεις των ευρωβουλευτών που απείλησαν μέχρι και με βέτο την όλη διαδικασία αν το Λονδίνο επέμενε σε αυτή τη διάταξη.

Τι θα ακολουθήσει


Μετά την αποστολή της αίτησης από πλευράς Λονδίνου, οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των υπόλοιπων 27 κρατών - μελών και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πέσουν με τα... μούτρα στη δουλειά. Θα εξετάσουν το αίτημα και θα αρχίσουν επισήμως τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους αποχώρησής του από το μπλοκ των 28 χωρών.

Η απόφαση για την έξοδο ελήφθη με δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου 2016 στις τέσσερις χώρες που συναποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία) και παρά το γεγονός ότι οι δύο τελευταίες ψήφισαν υπέρ της παραμονής, δεν είχαν δικαιοδοσία να επηρεάσουν την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών πολιτών, αφού η χώρα έχει ενιαία και όχι ομοσπονδιακή δομή.Οι τοπικές κυβερνήσεις και τα τοπικά κοινοβούλια της Ουαλίας, της Σκωτίας και της Β. Ιρλανδίας, ωστόσο, θα έχουν κάποιον λόγο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit στην οικονομία τους.

Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. εγκρίθηκε και από το βρετανικό κοινοβούλιο (Βουλή των Κοινοτήτων και Βουλή των Λόρδων), μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, κλείνοντας ουσιαστικά τον δρόμο σε σκέψεις για δεύτερο δημοψήφισμα ή αναίρεση της βούλησης των Βρετανών ψηφοφόρων για έξοδο από την ευρωπαική οικογένεια.

Διαδικασία δύο ετών...


Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια με το Λονδίνο να διαπραγματεύεται σκληρά τους όρους του διαζυγίου. Η Τερέζα Μέι ευελπιστεί πως αυτός ο χρόνος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να συζητηθούν οι μελλοντικές εμπορικές και άλλες σχέσεις.

Το Ευρωπαικό Συμβούλιο από την πλευρά του θεωρεί πως, αμέσως μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, θα χρειαστεί ένα 48ωρο για την επεξεργασία της διαδικασίας.

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για την όλη διαδικασία και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα είμαστε έτοιμοι μέσα σε 48 ώρες, νομίζω πως είναι ο κατάλληλος χρόνος για να αντιδράσουμε», έχει δηλώσει από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ειδική σύνοδος κορυφής

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ έχει υποστηρίξει πως, οι ηγέτες της ΕΕ θα διοργανώσουν μια ειδική σύνοδο κορυφής, στην οποία θα συμφωνήσουν το πλαίσιο των διαπραγματευτικών κατευθυντήριων οδηγιών προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα διεξαγάγει τις συνομιλίες του διαζυγίου με το Λονδίνο.

Πηγή: protothema.gr