Tσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα από ότι νομίζετε

Gazzetta team
Tσακαλώτος: Η αξιολόγηση θα κλείσει γρηγορότερα από ότι νομίζετε
Την πεποίθηση ότι η δεύτερη αξιολόγηση «θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι φαίνεται» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εχουμε λύσει τα βασικά πολιτικά ζητήματα και τώρα θα κλείσουμε τα μικρά» είπε σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή συμπληρώνοντας: «Να μην πιστεύετε αυτά που βλέπετε και αυτά που είναι στις εφημερίδες ειδικά στους τίτλους».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, κορυφαίος υπουργός είχε διατυπώσει την βεβαιότητα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η κυβέρνηση θα έρθει σε τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς, μέχρι τις 7 Απριλίου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ακόμη πως ακολούθως θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση του για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. «Και αυτό, είπε, θα είναι ένα πολύ μεγάλο σήμα για τις αγορές, θα δώσει και το σήμα για την ποσοτική χαλάρωση (QE) με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό για τη ρευστότητα» τόνισε ο υπ. Οικονομικών.

Εκτός αυτών, ο υπουργός προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Πέμπτη, κατά την οποία θα παρουσιαστεί «μια νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που θα εντυπωσιάσει πολλούς, καθώς για πρώτη φορά συνδέσαμε τις καταθέσεις με προηγούμενες φορολογικές δηλώσεις και αυτό θα φέρει πάρα πολλά έσοδα. Άρα, θα αυξήσουμε την φορολογική βάση».

Στην ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «ξέσπασε» κατά πάντων: Από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και την κριτική των ΜΜΕ, μέχρι όσους όταν ακούν τη λέξη «αξιολόγηση» παθαίνουν... «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη», όταν άκουγε τη συγκεκριμένη λέξη, όπως είπε.

«Είναι πολύ σημαντικό το Γραφείο του Προϋπολογισμού, που με έχει στεναχωρήσει λίγο τελευταία, αλλά δεν πειράζει, έχω συνηθίσει να με στενοχωρούν οι θεσμοί και οι οργανισμοί» τόνισε ο υπ. Οικονομικών.

Παράλληλα επιτέθηκε εναντίον όσων (τους οποίους δεν κατονόμασε) όταν ακούνε τη λέξη «αξιολόγηση», παθαίνουν «το τρα-λα-λα και την αναγούλα του Φλωράκη», όταν άκουγε τη λέξη «ανανέωση» όπως είπε.

Επόμενος στόχος τα ΜΜΕ. Ο υπ. Οικονομικών, εξέφρασε με έντονο τρόπο την δυσφορία του για την κριτική που ασκεί ο Τύπος στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για κινδυνολογία.

«Καλό θα είναι να μην πιστεύουμε όσα διαβάζουμε στις εφημερίδες. Τους τίτλους προφανώς δεν τους βγάζουν οι καλοί δημοσιογράφοι, τους βάζουν άλλοι» είπε και πρόσθεσε: «Έχω ακούσει πολύ κινδυνολογία και από ανθρώπους που δεν το περίμενα. Βοηθάει την ελληνική οικονομία ότι μπορεί να μην έχουμε να πληρώσουμε συντάξεις, ότι θα έπρεπε να έχουμε κλείσει την αξιολόγηση από τον Φεβρουάριο του 2016;».

Παραδέχθηκε πάντως ότι η κυβέρνηση, έχει πιέσει τη μεσαία τάξη, αλλά, όπως είπε, αυτό έγινε για να στηρίξει τους φτωχούς. «Εχουμε εμείς ζορίσει τα μεσαία στρώματα; Βεβαίως τα έχουμε ζορίσει, γιατί ήταν απόλυτη η δέσμευσή μας για τους φτωχούς και την ανθρωπιστική κρίση» υποστήριξε.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «όλο αυτό το διάστημα έχουμε περάσει έναν τεράστιο αριθμό νομοσχεδίων. Νομίζετε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε περάσει όλα αυτά τα νομοσχέδια σε έξι μήνες και να είχαμε ταυτόχρονα κλείσει και την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση; Γιατί δεν σκέφτεστε ότι αυτό ήταν έργο της Τρόικας, η οποία δεν ήθελε ουσιαστικά να κλείσουν οι αξιολογήσεις;» ήταν το... παράπονο που έβγαλε.

Τέλος, εμφανίστηκε, βέβαιος ότι θα τηρηθούν το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για την υπεραπόδοση του 2016 δεν ευθύνεται η υπερφορολόγηση από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά η πίεση των θεσμών να πάρουμε περισσότερα μέτρα, γιατί δεν πίστευαν ότι θα πιάσουμε τον στόχο.

«Αυτό φαντάζομαι θα το είχες τραβήξει κι εσύ Χρήστο» είπε, απευθυνόμενος στον τομεάρχη Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστο Σταϊκούρα.


Πηγή: iefimerida.gr