Αυτό είναι το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ (vid)

Gazzetta team
Αυτό είναι το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ (vid)
Από τις 4 Απριλίου θα αρχίσει να κυκλοφορεί το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, το οποίο θα αντικαταστήσει το ήδη υπάρχον που έχει συμπληρώσει ήδη 15 χρόνια κυκλοφορίας.

Το νέο τραπεζογραμμάτιο παρουσιάστηκε επίσημα στην έδρα της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούλιο.

Φυσικά θα υπάρχουν διαφορές μεταξύ του παλιού και του νέου χαρτονομίσματος των 50 ευρώ, όπως για παράδειγμα η αναγραφή της ονομαστικής αξίας, που θα είναι τυπωμένη σε χρώμα σμαραγδί.

Τα παλαιά χαρτονομίσματα παραμένουν σε ισχύ και θα ανταλλαχτούν σταδιακά από τις εθνικές τράπεζες των κρατών-μελών.

Τι ήταν εκείνο που ώθησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση;

Βελτιωμένες προδιαγραφές ασφαλείας. Η παραχάραξη χαρτονομισμάτων είναι μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα δραστηριότητα εγκληματιών.

Σε κάθε περίπτωση το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ έχει πέσει περισσότερο από όλα τα άλλα «θύμα» παραχάραξης.

Άρα τα νέα πενηντάρικα θεωρούνται πιο ασφαλή από τα προηγούμενα. Όπως και αυτά των 5, 10 και 20 φέρουν ένα πορτρέτο της θεάς Ευρώπης με την τεχνική της υδατογράφησης.

Το καινούργιο στα πενηντάρικα είναι ότι στο ολόγραμμα έχει ενσωματωθεί ένα παράθυρο, όπου αν κρατήσει κανείς το χαρτονόμισμα στο φως θα δει το πορτρέτο της Ευρώπης.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που συναντάμε επίσης και στα μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα είναι ότι έχουν μια επίστρωση λακ που τα κάνει πιο σκληρά και πιο ανθεκτικά.

Θα ακολουθήσει η ανανέωση των χαρτονομισμάτων των 100 και των 200 ευρώ, ενώ καταργείται εντελώς αυτό των 500 ευρώ, το οποίο και θα αποσυρθεί μέχρι το τέλος του 2018.

Πηγή: iefimerida.gr