Με κόκκινο γαρύφαλλο ο Τσίπρας στα εγκαίνια του μουσείου Μπελογιάννη (pics & vid)

Gazzetta team
Με κόκκινο γαρύφαλλο ο Τσίπρας στα εγκαίνια του μουσείου Μπελογιάννη (pics & vid)
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι και επέστρεψε στη θέση του...

Εγκαινιάζεται από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η μόνιμη έκθεση «Νίκος Μπελογιάννης», στο σπίτι του στελέχους του ΚΚΕ και συμβόλου της Αριστεράς, στη γενέτειρά του, την Αμαλιάδα. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας. Παρόντες στα εγκαίνια είναι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι οποίοι θα χαιρετίσουν την έναρξη λειτουργίας της μόνιμης έκθεσης. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα απευθύνει χαιρετισμό και ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα παραστεί και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Στην περιοχή υπάρχει πλήθος κόσμου, με τα μέτρα ασφαλείας να είναι δρακόντεια. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε χωρίς να δημιουργηθούν εντάσεις και κάθισε στην πρώτη σειρά, με κόκκινο γαρύφαλλο στα χέρια. Λίγο αργότερα σηκώθηκε και κατέθεσε στεφάνι...

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ο πρωθυπουργός θα περιηγηθεί στο Μουσείο Μπελογιάννη μαζί με τον δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, προκειμένου να δει τα εκθέματα και να πληροφορηθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το καινοτόμο και ιστορικό εγχείρημα του Μουσείου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Λαζάρακειο Δημοτικό Μέγαρο με αυτοδιοικητικούς φορείς της Ηλείας, όπου θα ενημερωθεί συνοπτικά για τα μείζονα προβλήματα του νομού. Η οικία Μπελογιάννη δωρήθηκε στον Δήμο Ήλιδας από τον γιο του, ενώ λίγο αργότερα χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Βουλή των Ελλήνων, ανταποκρινόμενη σε αίτημα του Δήμου Ήλιδας συνεπικουρούμενου από τον γιο του Νίκου Μπελογιάννη, Νίκο Ν. Μπελογιάννη και τη βουλευτή Ηλείας Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, πριν από λίγους μήνες, αποφάσισε να συνδράμει στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης στην οικία Μπελογιάννη, αναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση ιστορικού υλικού που αφορά τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, από πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών και συλλογών. Στη Βουλή επίσης δωρήθηκαν από ιδιώτες διάφορα τεκμήρια τα οποία προορίζονται για την Έκθεση.

Η συμβολή της Βουλής στη διοργάνωση της Μόνιμης Έκθεσης θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Το πρώτο αφορά τη λειτουργία του α΄ ορόφου της οικίας και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τον μουσειολογικό σχεδιασμό, την ιστορική έρευνα, τη διαμόρφωση του χώρου όπου θα στεγαστεί η Έκθεση, την εκπαίδευση του αναγκαίου προσωπικού στο οποίο θα ανατεθεί η λειτουργία της.

Το β΄ στάδιο, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Οκτωβρίου, αφορά τη διαμόρφωση και λειτουργία του ισογείου της οικίας ως εκθεσιακού χώρου, ώστε να υπάρχει η νοηματική συνέχεια με τον εκθεσιακό χώρο του α΄ ορόφου και να διασφαλίζεται η ιστορική, αισθητική και λειτουργική σύνδεση του συνόλου της οικίας.

Πηγή: newsit.gr